Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groene meesterwer­ken wereldwijd

- JAN AUMAN The Wirtz Gardens (95 euro), in de boekhandel of www.wirtznv.be

De Schotense tuinarchit­ecten Peter en Martin Wirtz reizen de wereld rond om hun stempel te drukken op het landschap: van kleine stadstuine­n tot immense domeinen. 31 meesterwer­ken werden in beeld gebracht door de Parijse architectu­urfotograa­f Bertrand Limbour en voorzien van uitleg door Peter Wirtz. Een visitekaar­tje van 2,5 kilogram in oneindig veel tinten groen.

Peter (56) en Martin Wirtz (54) zetten het werk verder van hun wereldverm­aarde vader Jacques Wirtz. De stichter-grootmeest­er is intussen 92 jaar oud en woont nog steeds op het familiedom­ein achter het bedrijf, verscholen in het groen langs het kanaal DesselScho­ten. Sinds 1990 leiden zijn twee zonen er het team van vijftien ontwerpers en veertig groenwerke­rs die de nv Wirtz tewerkstel­t.

Het zopas uitgebrach­te boek The

Wirtz Gardens biedt een indrukwekk­ende staalkaart van de dingen waar de huidige generatie Wirtz de voorbije jaren mee is bezig geweest. “Het verhaal gaat inderdaad verder”, vertelt Martin. “Met dit boek willen we de diversitei­t van ons werk illustrere­n. Zo opent het boek met een privétuin van ‘slechts’ duizend vierkante meter in de Zwitserse Alpen. In New Jersey in de Verenigde Staten gingen we aan de slag op een groot landgoed even buiten de stad. In de VS houden ze meer van open tuinen, zonder te veel hagen en details.”

Catwalk The Duke of Northumber­land,

de Franse president François Mitterand en toparchite­cten zoals David Chipperfie­ld, Vincent Van Duysen en Paul Robberecht: de Wirtz-familie werkte al voor en met wereldbeke­nde personalit­eiten. Bijzonder in dat rijtje is de Antwerpse modeontwer­per Raf Simons. “Die contacteer­de ons in 2013 om zijn catwalk aan te kleden. Die werd opgesteld in Le Jardin des Tuileries in Parijs om er de zomercolle­ctie van Dior voor te stellen”, vertelt Martin. “We hebben toen voor een glooiend natuurland­schap gekozen, gevormd door

6.500 zorgvuldig gesnoeide buxusplant­en en acht meerstammi­ge hazelaars. Om toch voor de juiste vrolijke sfeer te zorgen in ons catwalkpar­k, moesten de katjes aan de takken van de bomen net op de dag van de show, die slechts dertien minuten duurde, mooi in bloei staan. Dat is ons wonderwel gelukt.”

Dichter bij huis heeft de familie goede herinnerin­gen aan de cirkelvorm­ige binnentuin die Jacques ontwierp voor de Universite­it Antwerpen. “De studenten gebruiken die om op het gras hun boterhamme­n op te eten. Daarvoor heeft mijn vader hem ontworpen”, stelt Martin vast.

“In opdracht van de familie Emsens, bekend van witzandbed­rijf Sibelco, hebben we in Mol de oude zandwinnin­gput in natuurpark ’t Kristallij­n naar onze hand

gezet. Door het gebruik van hoge siergrasse­n vlak naast de nu met water gevulde grote put, lijkt het wel of de tuin vlak tegen de oceaan ligt. Je waant je niet meer in Vlaanderen, maar ergens aan de kust van de Verenigde Staten.”

Nog altijd buxusfans

Jacques Wirtz staat bekend om zijn voorliefde voor de buxusplant, omdat die zo mooi in allerlei vormen te snoeien is. Zijn eigen tuin staat er vol mee. Ook zijn zonen Peter en Martin zijn nog steeds fan, al beseffen ze dat de plant onder druk staat als gevolg van schimmelzi­ekte en de beruchte buxusmot.

“Doodzonde”, zucht Martin. “We blijven buxus wel gebruiken in onze ontwerpen. Wij hebben ook geen wondermidd­el tegen die uit China overgewaai­de plaag, maar je kan buxus wel degelijk gezond en mooi in vorm houden. Je moet dan wel je hagen nauwgezet enkele keren per jaar behandelen. Maar de beloning voor die inspanning is groot. Geen enkele plant is zo expressief en bepalend als de buxus.”

 ??  ?? De catwalk voor modeontwer­per Raf Simons in Parijs. De modellen wandelen tussen buxusplant­en en ontluikend­e hazelaars.
De catwalk voor modeontwer­per Raf Simons in Parijs. De modellen wandelen tussen buxusplant­en en ontluikend­e hazelaars.
 ??  ?? De kloostertu­in van de abdij van Hauterive in Zwitserlan­d.
De kloostertu­in van de abdij van Hauterive in Zwitserlan­d.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Martin Wirtz met het pas verschenen boek.
FOTO JAN AUMAN Martin Wirtz met het pas verschenen boek.
 ??  ?? Dit lijkt de kust van Amerika, maar het is ’t Kristallij­n in Mol-Rauw.
Dit lijkt de kust van Amerika, maar het is ’t Kristallij­n in Mol-Rauw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium