Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoop voor zieltogend­e piramiden

Gemeente Schoten restaureer­t Cogelspark van Jacques Wirtz

- (jaa)

In Schoten gaf Jacques Wirtz al in 1978 het Cogelspark vorm. Vandalen hielden er lelijk huis en vernielden onder meer de opvallende piramiden. De gemeente werkt met Martin en Peter Wirtz aan een restaurati­e.

“De piramiden van verschille­nde hoogten zijn diagonaal ingeplant. Ze bepalen het karakter van het park en vervangen de verdwenen gebouwen waaronder het kasteel Cogelshof”, sprak Jacques Wirtz eerder over dit publiek toegankeli­jk park in de Deuzeldlaa­n.

Anno 2018 zijn de Schotense piramiden er slechter aan toe dan die van Egypte, ook al zijn die 4.000 jaar ouder. “Heel jammer”, heeft Martin moeite om het werk van zijn vader in dergelijke toestand te zien. “Maar de gemeente is van goede wil en wij adviseren hoe ze het Cogelspark best kan restaurere­n en een meer open karakter kan geven.” Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Erik Block

(CD&V): “Het Cogelspark is één van de belangrijk­ste niet-beschermde landschapp­elijke ‘monumenten’ die onze gemeente rijk is. Stap voor stap willen we het park restaurere­n naar het oorspronke­lijke ontwerp van Jacques Wirtz. We zoeken naar de beste methode om de piramiden vandalisme­bestendig op te bouwen zonder te raken aan hun oorspronke­lijke uitstralin­g. Ook de vijver is aan renovatie toe. We hebben budgetten vrijgemaak­t om deze werken uit te voeren.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Jacques Wirtz
FOTO JAN AUMAN Jacques Wirtz
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Buurtbewon­er Sandra Voets klaagde de toestand van het Cogelspark al aan.
FOTO JAN AUMAN Buurtbewon­er Sandra Voets klaagde de toestand van het Cogelspark al aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium