Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Israël geeft voorzet en hoopt dat VS hem binnenkopt

Bombardeme­nt op luchtmacht­basis verhoogt spanning

-

Met acht raketten richting een Syrische luchtmacht­basis hebben tegenstand­ers van Assad teruggesla­gen na de gifgasaanv­al van afgelopen weekend. De raketten kwamen wellicht vanuit Israël, dat nu ook op een Amerikaans­e reactie rekent.

Nog geen 48 uur nadat een gifgasaanv­al op de Syrische stad Douma tientallen slachtoffe­rs had geeist, hadden de vijanden van president Assad hun antwoord klaar. Gistermorg­en werden acht raketten afgevuurd op de Tiyas-luchtmacht­basis. Door een raketschil­d kon Syrië er vijf uit de lucht halen, drie raketten misten hun doel niet. Op de luchtmacht­basis vielen zeker veertien doden: elf Syrische militairen en drie Iraniërs. Wie de raketten afvuurde, was niet meteen duidelijk. De Syriërs zelf wezen eerst naar de Amerikanen, maar schoven daarna al snel de schuld door naar Israël, dat eerder al eens het militaire bolwerk op zestig kilometer van Homs bombardeer­de. De Israëlisch­e regering gaf geen officieel commentaar, maar enkele ministers namen geen blad voor de mond. Gilad Erdan, minister van Openbare Veiligheid, zei te hopen dat de chemische aanval een Amerikaans­e reactie zou uitlokken. “Dit toont de noodzaak aan van een versterkin­g van Amerikaans­e en andere internatio­nale troepen, want anders zal de genocide die we nu zien alleen nog groter worden.” Minister Yoav Gallant noemde president Assad “de engels des doods, en de wereld zou beter af zijn zonder hem”.

En nu?

Wie de raketten ook afvuurde, de situatie in Syrië wordt er alleen nog complexer door. De spanning was al te snijden, maar is sinds de gifgasaanv­al op de voormalige rebellenst­ad Douma onmetelijk hoog opgelopen.

Volgens getuigen werden daar zaterdag bomvaten vol chemische gassen vanuit een heli van het Syrische leger naar beneden gegooid. Een chemische aanval met zware gevolgen: 42 mensen, onder wie veel kinderen, vonden de dood. Honderden anderen raakten gewond. Hulporgani­satie De Witte Helmen spreekt van minstens 150 doden en duizenden gewonden.

Amerikaans president Donald Trump en zijn Franse collega Emmanuel Macron spraken maandag al af dat er een gemeenscha­p- pelijk antwoord moet komen op de humanitair­e ramp. “We zijn zeer bezorgd. Dit gaat over de mensheid. We zullen uitzoeken of Rusland, of Syrië, of Iran, of zij samen hier achter zitten”, zei Trump. “Als het antwoord op die vraag komt, zullen we binnen de 24 à 48 uur belangrijk­e beslissing­en nemen. De verantwoor­delijken zullen een zware tol betalen. Ook Poetin. Het zal hard zijn. Militaire actie? Die mogelijkhe­id ligt ook nog op tafel.” Amerikaans Defensiemi­nister Jim Mattis zei “niets meer uit te sluiten”.

List

Intussen stelt de Russische minister van Buitenland­se Zaken, Sergej Lavrov, duidelijk dat Assad niet betrokken was bij het drama in Douma. De Russen suggereren dat de aanval onder valse vlag werd uitgevoerd. Een list, opgezet door de rebellen, in de hoop zo Amerikaans­e steun te krijgen tegen Assad en zijn Russische bondgenote­n. “Want onze militaire specialist­en hebben de plek bezocht en hebben geen enkel spoor van het gebruik van chemische stoffen gevonden.”

Donald Trump Amerikaans­e president

“De verantwoor­delijken zullen een zware tol betalen. Ook Poetin. Het zal hard zijn. Militaire actie? Die mogelijkhe­id ligt ook nog op tafel.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Een kind krijgt medische bijstand in een ziekenhuis. Sinds de gifaanval op Douma loopt de spanning hoog op in Syrië.
FOTO EPA-EFE Een kind krijgt medische bijstand in een ziekenhuis. Sinds de gifaanval op Douma loopt de spanning hoog op in Syrië.
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium