Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De apostelen van het Witte

-

Elke woensdag komt een groepje evangelisc­he christenen samen op een geheime én goed beveiligde plek in Washington DC. Onder leiding van een 63-jarige ex-basketter bestuderen en bespreken ze een uur tot anderhalf uur een tekst uit de Bijbel. Maar wat het pas echt interessan­t maakt: een tiental klinkende namen uit de directe entourage van president Trump maakt deel uit van dat selecte clubje.

“God bless you and God bless the

United States of America.” In geen ander land is de verwevenhe­id tussen Kerk en Staat zo tastbaar als in de VS. Republikei­n of Democraat, élke president beëindigt zijn speeches met die gevleugeld­e woorden. Maar bij Trump komen ze van nog net iets dieper. Want, zo onthulde de Britse omroep BBC, de president blijkt omringd door een aantal zeer gelovige kabinetsle­den die elke woensdag – indien hun agenda het toelaat – samenkomen voor een wekelijkse Bijbelstud­ie. Bij hen kleppers als vicepresid­ent Mike Pence en buitenland­minister Mike Pompeo. “Voor het eerst in honderd jaar heeft het Witte Huis zijn eigen Bijbelstud­iegroep”, schrijft de BBC.

Leergierig en geleerd

Voor alle duidelijkh­eid: Trump zelf is geen lid van het selecte clubje. “Maar hij is een échte christen en ontvangt wekelijks mijn acht pagina’s tellende Bijbelbesp­reking”, zegt Ralph Drollinger, die voorgaat in de wekelijkse vergaderin­g. “Hij schrijft me ook briefjes over mijn Bijbelstud­ies: Doe zo voort, Ralph. Ik vond je studie prima. Goed bezig. De president schrijft me persoonlij­k, met zijn vulpen, allemaal in hoofdlette­rs.”

De leraar is zeer te spreken over zijn leerlingen: “Het is de beste Bijbelstud­ie die ik in mijn leven heb gegeven. Ze zijn zo leergierig. Zo nobel. Zo geleerd,” vertelde hij openhartig aan CBN, een christelij­ke omroep in de VS. Daarbij schuwde hij de Bijbelse vergelijki­ngen niet: “Mike Pence heeft respect voor het ambt. Hij kleedt zich voortreffe­lijk, net zoals Jozef zich piekfijn uitdoste toen hij naar de farao ging. Mike Pence getuigt van een compromisl­oze Bijbelse standvasti­gheid gekoppeld aan een vriendelij­ke toon die meer is dan een lawaaierig­e gong of een kletterend­e cimbaal. Zo levert hij toegevoegd­e waarde aan het hoofd van ons land.”

Voormalige NBA-prof

Eerder vergeleek Drollinger president Trump al met Samson, de figuur uit het Oude Testament, niet gespeend van zonden, maar desondanks door God uitverkore­n om zijn land te redden. “God zij geprezen voor beide heren. Ik dank God voor Mike Pence, die samen met Donald Trump fantastisc­he mensen heeft gekozen om ons land te leiden.”

De inmiddels 63-jarige Ralph Drollinger is met dit bijbelclub­je niet aan zijn proefstuk toe. Na een carrière als basketter – hij speelde ooit een jaar voor de Dallas Mavericks – stichtte hij in 1996 samen met zijn echtgenote Danielle Capitol Ministries. Hun missie: de Bijbel naar de politici brengen. Zijn non-profitorga­nisatie, volledig gefinancie­rd met donaties, is intussen actief in 43 Amerikaans­e staten.

In 2010 landde Capitol Ministries in Washington, het kloppende hart van de Amerikaans­e politiek. Eerst organiseer­de Drollinger een Bijbelklas voor Congresled­en, en die telt intussen een vijftigtal trouwe aanhangers. Toen vier van die leden verkozen werden in de Senaat, kwam er in 2015 een Bijbelklas voor senatoren. En toen Trump aan de macht kwam en enkele leerlingen – onder wie Mike Pence – hun intrek namen in het Witte Huis, volgde al snel een wekelijkse klas voor kabinetsle­den. “Ongezien in de laatste honderd jaar”, klopt Drollinger zich op de borst.

Mozes

Speciaal voor die klas komt Drollinger elke week hoogstpers­oonlijk overgevlog­en uit Californië. Welk gevoel hem dat geeft, die wekelijkse afspraak met enkele van de machtigste mensen ter wereld? “Een van de emoties is: wie ben ik dat ik hier mag zijn? Weet je, een beetje zoals Mozes, die zei: Mijn Heer, ik ben niet goed in spreken. Ik ben een sportman met slechte knieën, en zie me hier staan. Enkel God kon dit bewerkstel­ligen. Maar tegelijk besef ik: ik verkondig al 21 jaar het woord

Ralph Drollinger

Voorganger Bijbelklas

“Ik heb een blauwdruk FOTO RR die ik op de stoel van de treinbestu­urder leg en die het juiste spoor richting station toont.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? President Donald Trump is letterlijk en figuurlijk omringd door een aantal zeer gelovige kabinetsle­den.
FOTO GETTY IMAGES President Donald Trump is letterlijk en figuurlijk omringd door een aantal zeer gelovige kabinetsle­den.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium