Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoge woningprij­s zet rem op grote renovatiew­erken

- BELGA

In 2017 werden in Vlaanderen amper 12.837 woningreno­vaties vergund. Dat is 19% minder dan in 2016 en het laagste cijfer sinds 1997. Dat meldt de Vlaamse Confederat­ie Bouw (VCB) op basis van cijfers van de FOD Economie. De cijfers behelzen enkel de grondige renovaties, waarvoor een vergunning nodig is.

Volgens de sectorvere­niging zou het aantal renovaties net moeten toenemen om het verouderd Vlaams woningpatr­imonium energiezui­niger te krijgen tegen 2050.

Ongeveer 60% van de Vlaamse woningen dateert immers van voor 1970. Om al de Vlaamse woningen tegen 2050 voldoende energiezui­nig te krijgen, zou jaarlijks 2,5% van de bestaande woningen grondig moeten worden gerenoveer­d, aldus nog de VCB.

Renovatiek­osten vaak onderschat Volgens de VCB worden momenteel heel wat woningen aangekocht zonder dat de kopers ze nadien grondig

renoveren. Dat komt doordat er na de aankoop van de woning onvoldoend­e budget is voor renovatie, onder meer omdat de banken voor een hypothecai­re lening een grotere eigen financiële inbreng eisen. Bovendien onderschat­ten kopers vaak de renovatiek­osten.

Voorts werden in 2017 slechts 13.209 nieuwe huizen vergund in Vlaanderen, 9% minder dan in 2016. De laatste twintig jaar is dat cijfer nooit zo laag geweest.

Appartemen­ten op zelfde peil

De bouw van appartemen­ten bleef wel op een hoog niveau. In 2017 werden 24.364 nieuwe flats vergund. Dat is weliswaar 5% minder dan in 2016, maar dat was een uitzonderl­ijk jaar met maar liefst 25.552 vergunde nieuwe flats, het hoogste cijfer van de laatste twintig jaar.

In Wallonië en Brussel daarentege­n is er geen dalende trend wat betreft het aantal vergunde woningreno­vaties.

 ?? FOTO BELGA ?? Jaarlijks zouden in Vlaanderen zo’n 70.000 woningen grondig gerenoveer­d moeten worden.
FOTO BELGA Jaarlijks zouden in Vlaanderen zo’n 70.000 woningen grondig gerenoveer­d moeten worden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium