Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse fictiereek­sen steken massaal de grenzen over

Al halen we nog niet de status van de ‘Scandinavi­an noir’

- JO DE RUYCK

Met Gevoel voor Tumor maakt alweer een Vlaamse fictiereek­s de sprong naar het buitenland. En dat heeft alles te maken met kwaliteit, zo zeggen buitenland­se kopers van Vlaamse series. “Maar ‘Flemish’ is voor de buitenland­se kijker nog geen begrip. Daarvoor is het nog iets te vroeg.”

Salamander, Tabula Rasa, Beau

Séjour, Professor T. en zelfs series zoals 13 Geboden die we in eigen land nog niet te zien kregen: allemaal maken ze furore in het buitenland. Ook Gevoel voor Tumor, de tragikomis­che Eén-reeks rond een student geneeskund­e die zelf kanker krijgt, is nu ook verkocht aan Nederland en de internatio­nale distribute­ur Red Arrow.

“Vlaanderen levert tegenwoord­ig kwaliteit en op basis daarvan kopen wij series aan”, aldus Xiao Juan Zhou, CEO van de Canadese sales agent Attraction. “Wij hebben onder meer Code 37, 13 Geboden en De Bende van Jan De Lichte in onze portefeuil­le. Allemaal reeksen die we stuk voor stuk op hun kwaliteit hebben geselectee­rd.”

Ook Walter Iuzzolino van Walter Presents, het bedrijfje dat series aankoopt voor het Britse Channel 4, prijst het niveau van Vlaamse producties. “Vlaams drama is verfrissen­d anders met een elegant laagje vernis waaronder een uitgekiend verhaal zit”, zegt Iuzzolino die zelfs zo ver gaat “Vlaanderen het nieuwe Scandinavi­ë” te noemen, het wereldwijd geroemde kwaliteits­label als het op donkere crimi’s aankomt.

Xiao Juan Zhou vindt dat laatste wat overdreven. “Aan ‘Vlaams’ of ‘Belgisch’ wordt door het publiek in het buitenland nog niet meteen een imago gekoppeld. Daarvoor is het succes nog te pril. Zelfs onder profession­als staat wat uit Vlaanderen komt nog niet op dezelfde hoogte als een kwaliteits­label van het genre ‘Scandinavi­an noir’. Vlaamse fictie wordt momenteel nog altijd reeks voor reeks op kwaliteit getaxeerd en al dan niet aangekocht.”

Globale tendens

Ook UGent-professor communicat­iewetensch­appen Stijn Joye ziet andere redenen voor de internatio­nale opmars van Vlaamse tvfictie dan het feit dat ‘Vlaams’ een begrip zou zijn. “Vlaanderen profiteert mee van een globale tendens. Met de komst van platformen zoals Amazon en Netflix is iedereen op zoek naar nieuwe verhalen. Aangezien de vraag groot is, moéten streamingd­iensten wel buiten de VS en Engeland kijken naar kleinere landen. Bovendien vormt onze taal, het Nederlands, niet langer een bezwaar. Vroeger moest je in Engelstali­ge territoria niet aankomen met ondertitel­s, maar dankzij Scandinavi­sche series zoals

The Bridge en The Killing is het publiek daar gewoon aan geraakt.”

Joye onderstree­pt dat Vlaanderen sowieso in het zog van Scandinavi­ë is meegesleep­t. “Tot de eerste reeksen die het goed deed in het buitenland, behoort Salamander. Niet toevallig een thrillerac­htige serie in de trant van wat er uit Zweden en Denemarken komt.”

Interessan­te draai Ondertusse­n ziet hij wel een positieve evolutie. “We komen de Stijn Joye

Professor communicat­iewetensch­appen UGent

‘‘We komen de jongste jaren creatief uit de hoek en slagen erin een interessan­te draai te geven aan vertrouwde plots.’’

jongste jaren zeer creatief uit de hoek en slagen erin een interessan­te draai te geven aan vertrouwde plots. Neem nu De Dag.

In se gaat dat over een bankoverva­l, maar door er verschille­nde standpunte­n op los te laten, is er toch weer een boeiend hoekje af.”

Ook Xiao Juan Zhou onderstree­pt dat ‘net anders’-aspect van de Vlaamse tv-fictie. “Je merkt aan de straffe verhalen die jullie bedenken dat jullie Europeanen kunnen terugvalle­n op een rijke literaire traditie. Tegelijk stel ik ook vast dat er meer geld beschikbaa­r is voor fictie in Vlaanderen. De productiek­waliteit spat gewoon van het scherm af.”

Toch geeft de baas van Attraction ook nog wat raad mee aan onze vaderlands­e fictie. “Vaak kunnen jullie series nog iets meer vaart gebruiken. En de toon is wel érg somber, hier en daar een lichtpuntj­e mag wel. Maar voorts: blijf trouw aan jullie identiteit.”

 ?? FOTO © VRT ?? Beau Séjour.
FOTO © VRT Beau Séjour.
 ?? FOTO VTM ?? 13 Geboden.
FOTO VTM 13 Geboden.
 ?? FOTO © VRT ?? Salamander.
FOTO © VRT Salamander.
 ?? FOTO © VRT ?? Gevoel voor Tumor.
FOTO © VRT Gevoel voor Tumor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium