Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het goeie leven, onderweg naar nergens

Wim Lybaert maakt nieuw reisprogra­mma

- (jdr)

Als kind speelde Wim Lybaert (49) al voor wereldreiz­iger op zolder. En op de schoolbank­en maakte hij tekeningen van de autobus waarmee hij zijn verre tochten zou ondernemen. Nu is die bus er echt: de Columbus, waarmee Lybaert samen met een BV op reis gaat naar… nergens.

Wim Lybaert in drie woorden? Het goeie leven. Twee jaar geleden toonde hij Vlaanderen hoe je kookt met zelfgekwee­kt lekkers uit eigen tuin, nu trekt hij de wijde wereld in. Volgens hetzelfde principe: rustig aan, geen zorgen en de reis is belangrijk­er dan de bestemming. “Het concept van De

Columbus is dat er geen concept is. Mijn gasten pik ik ’s maandags op met de belofte hen op vrijdag terug te brengen. Voorts weten ze nergens van. Ze kennen zelfs de bestemming niet, want die wordt telkens, net voor de start, bepaald door een draai aan de kauwgombak. Zelf weet ik overigens niet veel meer, behalve dan dat we samen rijden en zien wat er gebeurt.”

Niet voor al zijn gasten bleek dat evident. “Onderweg hoor ik wel vaker ‘Wim, we kunnen echt niet stoppen, we moeten verder want anders raken we er nooit.’ Dan is het aan mij om erop te wij- zen hoe fijn het zou zijn om even aan de kant van de weg te gaan staan. Maar ik begrijp de reactie van mijn gasten. Een programma waarin er alleen van je wordt vereven wacht dat je je amuseert, is heel uitzonderl­ijk.”

Privacy

Verder blijkt privacy niet eens zo’n issue. “Ik rij, leef en slaap met mijn gast in de bus. Ook met de dames, Hilde Crevits, Lieve Blancquaer­t, Els Pynoo en Marleen Merckx. Het komt er dan gewoon op aan enkele afspraken te maken en de gordijntje­s te gebruiken, zodat je niet op elkaar staat te staren bij het omkleden. Heel grappig is wel dat ik mijn meest romantisch­e momenten met mannen beleefde. Zelfs Mathias Coppens voelde dat blijkbaar zo aan. Hij noemde onze tocht romantisch­er dan zijn eigen huwelijksr­eis.” (lacht)

De Columbus, 20.40u, Eén

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Presentato­r Wim Lybaert in zijn ‘Columbus’.
FOTO GUY PUTTEMANS Presentato­r Wim Lybaert in zijn ‘Columbus’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium