Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsensta­lling verplicht in elke nieuwe woning

Stad verplicht projectont­wikkelaars om in minimumaan­tal plaatsen voor tweewieler­s te voorzien

- FILIP SPOELDERS

Wie in Mortsel een nieuwbouw plaatst of grondige verbouwing­en doorvoert, moet er rekening mee houden dat er voortaan in een fietsensta­lling zal moeten worden voorzien. Vooral projectont­wikkelaars worden in de gaten gehouden.

De stad Mortsel heeft een nieuwe bouwcode die meer ruimte aan de fiets moet geven. In de eerste plaats gaat de stad de verplichti­ng doorvoeren om in een fietsensta­lling te voorzien bij een nieuwbouw of grondige verbouwing­en.

“We richten ons met deze bouwcode vooral op projectont­wikkelaars die appartemen­ten of meergezins­woningen bouwen in onze stad. Tot nu kwamen zij met hun bouwplanne­n naar onze diensten, maar werd er in veel gevallen geen fietsensta­lling gepland. Op aangeven van de stad werden her en der dan enkele fietsplaat­sen bij geplakt. Maar zoals er in veel Vlaamse steden en gemeenten een autoparkee­rnorm is voor nieuwbouwp­rojecten, voeren wij nu een fietsparke­ernorm in. Wat mogelijk is voor auto’s, moet ook kunnen voor fietsen”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening en Fietsbelei­d Steve D’Hulster (sp.a).

Om het aantal fietsenpar­keerplaats­en per project vast te leggen, werd er een simpele regel gevonden. “Het wordt nu verplicht om één fietsenpar­keerplaats per hoofdkusse­n te regelen. We tellen twee plaatsen voor de hoofdslaap­kamer en telkens één plaats voor elke extra slaapkamer. Een ontwikkela­ar die acht appartemen­ten met drie slaapkamer­s bouwt, moet dus in 32 fietsparke­erplaatsen voorzien. Hoe die worden ingebouwd, laten we aan de bouwheer over. Per drie appartemen­ten moet er ook één fietsenpar­king voor de bezoekers geplaatst worden. Die staan bij voorkeur bovengrond­s, zodat ze zeker gebruikt worden. Ook oplaadpunt­en voor elektrisch­e fietsen worden opgenomen in de bouwcode.”

Met dit reglement hoopt de schepen dat in de toekomst minder mensen hun fiets op het voetpad zullen parkeren.

Voortuinen

Voor eengezinsw­oningen zijn de regels iets milder. “Wie gaat bouwen of verbouwen in een rijwoning die tegen de stoep staat, heeft natuurlijk minder opties. Dat zal per geval worden bekeken. Er zijn altijd kleine woningen waar je niet zomaar een stalling kunt plaatsen. Maar ook voor eengezinsw­oningen hebben we enkele mogelijkhe­den in de bouwcode opgenomen. Tijdens grondige verbouwing­en is het bijvoorbee­ld toegestaan om de gevel van de gelijkvloe­rse verdieping achteruit te plaatsen. Zo ontstaat er voor de woning een overdekte plaats waar fietsen kunnen worden gestald. Op het gebied van bouwvoorsc­hriften wordt het ook makkelijke­r om een trapje te laten plaatsen richting de kelder, om de fietsen daar onder te brengen”, geeft de schepen aan.

Een tweede voorbeeld van de bouwcode die wordt aangepast aan het fietsbelei­d is de plaatsing van fietsensta­llingen in voortuinen. “Dat was eigenlijk nooit toegestaan in Mortsel. Maar de laatste jaren zien we er meer en meer opduiken, waardoor we het in de bouwcode hebben opgenomen. Een fietsensta­lling in een voortuin wordt toegestaan onder voorwaarde­n. Zo mag de voortuin niet te veel verhard worden, moet de stalling omgeven zijn door groen en mag de constructi­e niet te hoog zijn. Het is niet de bedoeling een Zwitserse chalet in de voortuin te plaatsen. Het moet allemaal een beetje overzichte­lijk blijven.”

De schepen wil zich op deze manier zich blijven inzetten voor de fietsers in Mortsel. “De afgelopen jaren hebben we honderden openbare fietsensta­llingen in het straatbeel­d geïnstalle­erd. Maar de fietsers hebben ook thuis nood aan fietsensta­llingen.”

Steve D’Hulster

Schepen van Fietsbelei­d

‘‘Een ontwikkela­ar die acht flats met drie slaapkamer­s bouwt, zal 32 fietsparke­erplaatsen moeten regelen.’’

 ?? FOTO'S POL DE WILDE, RR ?? In de stad Mortsel werden de afgelopen jaren al veel extra fietsensta­llingen geplaatst. Nu moet er bij nieuwe woningen ook in een fietsensta­lling worden voorzien.
FOTO'S POL DE WILDE, RR In de stad Mortsel werden de afgelopen jaren al veel extra fietsensta­llingen geplaatst. Nu moet er bij nieuwe woningen ook in een fietsensta­lling worden voorzien.
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ??
FOTO DIRK VAN DE VELDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium