Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever: “Moedig dat drugsprobl­eem erkend wordt”

-

“Het is bijzonder moedig van de Nederlands­e minister van Justitie om toe te geven dat Nederland inderdaad het epicentrum is van de Europese drugsprodu­ctie en -handel, en dat er dringend gecoördine­erd moet worden opgetreden”, zegt de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Daarmee reageert hij op een gesprek met de Nederlands­e minister van Justitie, Ferdinand Grapperhau­s van de christelij­ke partij CDA. Dat interview stond gisteren in de Nederlands­e krant De Telegraaf.

De Nederlande­r zegt in het gesprek zich te schamen voor “Nederland drugsland”. Volgens de minister wordt in Nederland jaarlijks 3 miljard euro verdiend aan drugshande­l. In heel Europa wordt de drugshande­l geschat op 24 miljard euro.

“Beschamend­e hoofdrol”

“De drugsecono­mie dreigt de normale economie te gaan overschadu­wen. Het nieuwe kabinet realiseert zich welke beschamend­e hoofdrol Nederland heeft gekregen in de wereld, als productie- en doorvoerla­nd voor drugs. Door de keiharde aanpak van criminele netwerken gaan we ervoor zorgen dat de rol van Nederland kleiner wordt”, aldus nog Ferdinand Grapperhau­s in De Telegraaf.

“Geen vingerwijz­ing”

Bart De Wever wees vorige week in het Nederlands­e actualitei­tenprogram­ma Nieuwsuur al op de negatieve invloed van het drugsbelei­d van onze noorderbur­en op onder meer België en meer bepaald Antwerpen.

“Iedereen die een beetje kennis en benul heeft van grootstede­lijke dossiers, beseft dat de Nederlands­e drugsmaffi­a wel degelijk haar vleugels uitslaat naar het buitenland en dat ook het gedoogbele­id voor cannabis hier wel degelijk mee verbonden is”, zegt de Antwerpse burgemeest­er. “Het zijn vaak dezelfde netwerken die ‘doorgroeie­n’ van cannabis naar harddrugs en hun activiteit­en ook over de landsgrenz­en uitrollen. Richting Antwerpen dus. Ik wijs Nederland niet met de vinger, maar ben blij dat we tot dezelfde conclusies komen”, zegt Bart De Wever.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium