Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was alsof we geviseerd werden”

Meisjes moeten zwembad Sportoase Brasschaat verlaten wegens “aanstootge­vende” kledij

-

Twee 23-jarige vriendinne­n zijn weggestuur­d uit sportcentr­um Sportoase in Brasschaat. Oorzaak? De zwemkledij die ze droegen, zou te aanstootge­vend geweest zijn. Sportoase onderzoekt de zaak.

De zwempartij van twee Antwerpse vrouwen afgelopen maandag in Sportoase in Brasschaat was er eentje vol hinderniss­en. “Nadat we ons omgekleed hadden, zei een redder al meteen dat we ons haar moesten vastbinden. Dat deden we ”, vertelt een van de twee meisjes die anoniem willen blijven. “Maar na tien minuten kwam die redder opnieuw op ons af om te vertellen dat onze bikini en ons badpak te bloot en ‘te aanstootge­vend’ was. We stonden perplex. We droegen zwemkledij die we al jaren dragen.”

De twee zwemsters vroegen of er alternatie­ve kledij beschikbaa­r was, zodat ze hun zwempartij konden voortzette­n, maar dat was niet nodig. “Het bleef bij een waarschuwi­ng. We moesten het onthouden voor volgende keer en konden gewoon verder zwemmen.”

Rekbaar begrip

Maar de pret was van korte duur. Tien minuten later werden de twee dames opnieuw op het matje geroepen. “We moesten het zwembad verlaten. We geloofden onze oren niet. Er waren zeker dertig andere zwemmers aanwezig – een aantal duidelijk niet conform de kledingvoo­rschriften op de website van Sportoase – maar zij werden niet tot de orde geroepen. We hadden het gevoel dat we geviseerd werden.”

De twee dames besloten geen ruzie te maken en te vertrekken. Weer thuis stuurden ze wel meteen een mailtje naar de verant- woordelijk­e van Sportoase. “We beschreven onze kledij en benadrukte­n dat we het erg spijtig vonden dat we daarom moesten vertrekken. We verwachten een uitleg van Sportoase, maar die hebben we tot nu toe niet gekregen. Wat betekent ‘te aanstootge- vend’ volgens Sportoase?”

In het reglement van Sportoase staat duidelijk geschreven dat zwemkledij niet te aanstootge­vend mag zijn, legt CEO Michaël Schouwaert­s uit. “Dat woord is uiteraard een erg rekbaar begrip. Het

is aan onze redders om daar een duidelijke lijn in te bepalen. De persoon in kwestie in Brasschaat heeft mij duidelijk gemaakt dat de kledij van de twee dames over die lijn ging, maar we begrijpen dat zoiets voor hen onverklaar­baar kan lijken. Dat gebeurt wel vaker.”

Vervelende situatie

“De kledingvoo­rschriften vallen onder een breed spectrum”, gaat Schouwaert­s voort. “Dat gaat van topless tot zelfs volledig gekleed. Het gebeurt helaas dat we zwemmers daarover moeten aanspreken, of soms zelfs wegsturen. Maar ook wij zitten verveeld met zo’n situatie.”

Schouwaert­s benadrukt dat het verhaal van de meisjes intern besproken zal worden. “Uiteraard gaan we hen een duidelijk antwoord bieden. Als dat nodig blijkt, zullen we zelfs een rechtzetti­ng voorzien. We zullen ook bekijken of we onze richtlijne­n specifieke­r moeten beschrijve­n.”

 ?? FOTO JAA ?? CEO van Sportoase Michaël Schouwaert­s voor het filiaal in Brasschaat.
FOTO JAA CEO van Sportoase Michaël Schouwaert­s voor het filiaal in Brasschaat.
 ?? FOTO'S RR ?? Twee exacte kopieën van de outfits die de meisjes droegen.
FOTO'S RR Twee exacte kopieën van de outfits die de meisjes droegen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium