Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nergens zo weinig kunst op school als bij ons

Vereniging van kunstleerk­rachten ijvert voor meer muziek, tekenen en acteren

- (jvde)

Muziek maken, tekenen, acteren, filmpjes monteren, expressief bewegen. Al die dingen zouden jongeren in het middelbaar moeten leren. Dat vindt Muzes, de vereniging van kunstleerk­rachten. Maar in Vlaanderen gaat amper aandacht naar kunstonder­wijs in het middelbaar.

Kunst op de middelbare school. U denkt nu wellicht terug aan de vele uren dat u vloekend geluid uit die blokfluit probeerde te persen, omdat de muzieklera­ar dat zo wilde. Van die klassieke blokfluitl­essen blijft vandaag nog weinig over. “Gelukkig maar, want veel Vlamingen hebben daar een aversie voor muziek aan overgehoud­en”, zegt Jos Maes, de voorzitter van Muzes. “Maar we moeten veel ambitieuze­r zijn en élke jongere kwaliteits­vol kunstonder­wijs geven.”

Kiezen voor wiskunde

Net daar knelt het schoentje. Volgens een rapport van de OESO gaat hier nog geen 4% van de onderwijst­ijd in de eerste twee jaar van het middelbaar naar kunstlesse­n. Daarmee bekleden we de voorlaatst­e plek.

“Er is een roofbouw bezig op de kunstvakke­n, met scholen die ze langzaam afschaffen ten voordele van wiskunde of wetenschap­pen”, zegt Maes.

Academies en scholen samen

Muzes grijpt de ontwikkeli­ng van de nieuwe eindtermen voor het middelbaar aan om met haar boodschap naar buiten te komen.

“Het Vlaams Parlement keurde intussen een decreet goed dat de samenwerki­ng tussen de academies en de scholen versterkt”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Het is de bedoeling dat leraren van de academies lesgeven in de basis- of middelbare school. Dat is vooral van belang voor maatschapp­elijk kwetsbare leerlingen die minder vertrouwd zijn met de academies.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium