Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpse bouw alléén al verloor 3.000 Belgen in 5 jaar”

ACV-secretaris­sen doen oproep tot ‘Oosterweel-partners’ om voorbeeld te geven want “de bouwsector boomt met steeds minder reguliere arbeiders”

-

De Belgische bouwsector groeide vorig jaar met 2,5%, dit jaar allicht zo’n 3,7%. Tegelijk steeg de werkgelege­nheid in zes jaar tijd met 16.000 eenheden. Maar het aantal Belgische bedrijven kelderde. Het aantal Belgische bouwarbeid­ers donderde zelfs met 20.000 omlaag, 3.000 van hen in het Antwerpse.

“De cijfers spreken toch voor zich?”, valt provinciaa­l secretaris Ronny Matthysen van ACV Bouw, Industrie & Energie (afgekort ACV BIE) met de deur in huis. “Het gaat om sociale dumping. In 2012 was nog een op de acht in de Belgische bouwsector een ‘gedetachee­rde’, oftewel een officieel hier werkende niet-Belgische Europeaan. Eind vorig jaar was dat al opgelopen tot een op de vier. Wat nog een grof gemiddelde is. In steden zoals Antwerpen en Brussel is die verhouding nog negatiever omdat je daar nu eenmaal een concentrat­ie van grote werken hebt met veel zwaar werk zoals ruwbouw, grondwerke­n enzovoort. Het is vooral daar dat bouwfirma’s een beroep doen op onderaanne­mers die met gedetachee­rden werken.”

Positief, maar...

“Versta me niet verkeerd: de globale stijging van de totale werkgelege­nheid in de bouw is zeker hoopgevend. Maar die groei is in hoofdzaak opgevangen door vervanging­stewerkste­lling, onder meer dus via gedetachee­rden. Ondanks dat het aantal Belgische bouwvakker­s met 20.000 daalde (in de provincie met 3.089), zijn er natuurlijk ook pluspunten. Zo steeg het aantal bedienden met 5.000 en het aantal ‘zelfstandi­gen met een Belgisch sociaal statuut’, bij wie ook niet-Belgen, eveneens met zo’n 5.000. Maar de echte groei zit met 25.000 eenheden vooral bij de gedetachee­rden. In mensentaal gaat het daarbij om niet-Belgische, Europese bouwvakker­s die hier of als werknemer (met een A1-attest) of als zelfstandi­ge komen werken. Daarbij gaat het in de eerste plaats om Nederlande­rs naast Polen, Bulgaren, Roemenen enzovoort.”

6 euro per uur goedkoper

“Wat ook nog gek is: terwijl de conjunctuu­r aantrekt en de Nationale Bank zegt dat de resultaten voor de bouw in het voorbije jaar ‘zeer goed’ waren, daalde in de provincie Antwerpen het aantal bouwbedrij­ven in vijf jaar tijd al met ruim 7%. Dan zou je dus denken dat het aantal werknemers per resterend bedrijf is gestegen, maar wegens de gedetachee­rden is dat niet het geval.”

“Gedetachee­rd met een A1-attest betekent dat bijvoorbee­ld een Pools bouwbedrij­f, met bouwactivi­teiten in eigen land, een bouwvakker hier kan laten werken. Maar dan moet hij wel volgens de Belgische loonvoorwa­arden worden betaald, terwijl de sociale lasten volgens Pools recht in Polen betaald worden. Gemiddeld betekent dit dat een gedetachee­rde 6 euro per uur goedkoper is. Voor zelfstandi­g gedetachee­rden is dat voordeel nog groter. Tenminste als alles correct verloopt. Maar heb jij ooit al gehoord dat bouwen goedkoper is geworden?”

“De sector zal meteen roepen dat hij zelf het slachtoffe­r van die buitenland­se bedrijven is. Onterecht. De vele kleine kmo’s, familiebed­rijven, zijn het slachtoffe­r. Het zijn de grote bouwgroepe­n, de klasse-8, die met gedetachee­rde onderaanne­mers werken. Zij zijn zelf meer en meer financiële holdings geworden met meer en meer bedienden.”

Te weinig, te laat

“Ik geef meteen toe dat de federale én de Vlaamse overheid het probleem kennen en al tal van maatregele­n hebben genomen. Helaas te weinig en te laat. Inzake het verzamelen van info op Europees niveau zijn grote stappen gezet en een aantal procedures verbeterd. In hoofdzaak gaat het om een handhaving­sbeleid, terwijl een beloningsb­eleid misschien beter zou zijn. In die handhaving zijn duidelijk veel meer pv’s opgemaakt. De administra­tieve boetes zijn exponentie­el gestegen, maar bij de invorderin­g botst men dan bijvoorbee­ld op een postbusadr­es in Bratislava en daar stopt het. Bij het

correction­eel optreden tegen zware sociale fraude gaat het slechts om het topje van de ijsberg en daar schiet het gewoon niet op.”

“De pv’s liggen daar te roesten. In Antwerpen waren er in mei 2016 achttien Roemeense bouwvakker­s die al drie maanden nauwelijks betaald werden door een in Antwerpen gevestigd bedrijf. In oktober 2017 werd het pv opgemaakt en sindsdien … niets meer.”

“Ondanks het feit dat de regering, in het kader van de strijd tegen de sociale fraude in januari 2017, aankondigd­e om liefst 96 bijkomende inspecteur­s aan te werven, is er in de praktijk niets van terecht gekomen. Het korps is nog niet uitgebreid. De gepensione­erden werden vervangen, maar de totale slagkracht is dus zeker niet verhoogd.”

Lichtpunte­n

“Toch zijn er ook lichtpunte­n. Marianne Thyssen heeft als eerste Europees Commissari­s een oude vakbondsei­s overgenome­n. Zij heeft zich publiekeli­jk uitgesprok­en voor de oprichting van een soort ‘Sociale Europol’, een interpol op sociaal vlak. Het is nog maar een intentieve­rklaring, maar het is een begin.”

“Heel belangrijk was de uitspraak

in februari van het Hof van Justitie van Europa in het zogenaamde Altun-arrest. Altun is een door Turken gerund Belgisch bedrijf dat werkte met Bulgaarse gedetachee­rden. Die bleken tegen uiterst slechte voorwaarde­n hier in ons land te werken. Een deel had zelfs niet eens een A1-attest. Een rogatoire commissie trok naar Bulgarije en stelde daar vast dat het bedrijf daar niet eens als bouwfirma bestond. Bulgarije weigerde als thuisland mee te werken om te controlere­n of ter plaatse alvast de Bulgaarse sociale lasten werden betaald. België nam het voortouw en trok naar Europa. Daar is nu geoordeeld dat in zo’n geval het werkland wél degelijk mag optreden en het betrokken bedrijf mag onderwerpe­n aan de Belgische sociale wetgeving. Dat is een echte doorbraak én een pluim voor onze sociale inspectie en justitie.”

700 Oosterweel­opleidinge­n

“We willen nog een lichtpunt aanstippen. Uitgereken­d in Antwerpen zijn nu eindelijk de reusachtig­e Oosterweel­werken begonnen. Althans fase één op Linkeroeve­r. Ter zake is het weinig bekend dat wij als sociale partners met de BAM afspraken hebben gemaakt. Het is een schoolvoor­beeld geworden van wat we willen inzake opleidinge­n. Alleen al voor die eerste fase worden er, gespreid over de periode 2016-2022, in dat project in zevenhonde­rd opleidings­plaatsen voorzien voor leerling-bouwvakker­s en werkzoeken­den. Bij de volgende fasen op Rechteroev­er zal dat een veelvoud zijn, wat nog moet worden vastgelegd.”

“Zoiets is heel belangrijk, want het aantal jongeren dat in ons land voor een opleiding als bouwvakker in een technische school kiest,

blijft dalen. Het wordt stilaan problemati­sch. Wij steunen daarom bijzonder sterk de inspanning­en om duaal leren in te voeren. Waarbij je, een beetje naar Duits model, een volwaardig diploma kunt halen op de werkplek. Om organisato­rische redenen komt dit echter maar moeilijk van de grond. Positief is dan wel dat het voorbije jaar alleen al in de provincie Antwerpen 27% van de 26.000 bouwvakker­s bijkomende opleidinge­n heeft gevolgd. De afspraak in het Oosterweel­project biedt nu nog meer concrete vooruitzic­hten.”

“Wij zouden hier nog verder willen gaan en een oproep doen tot de overheid en alle Oosterweel-partijen. Laten we een charter sluiten waarbij iedereen verder wil gaan dan de strikt wettelijke verplichti­ngen om de sociale fraude te bestrijden. Laat iedere schakel zich engageren om zijn onderaanne­mers op sociaal vlak nauwgezet te controlere­n.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Ronny Matthysen: “Laat Antwerpen het voorbeeld geven in de Oosterweel-werken.”
officieel geregistre­erd
FOTO VICTORIANO MORENO Ronny Matthysen: “Laat Antwerpen het voorbeeld geven in de Oosterweel-werken.” officieel geregistre­erd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium