Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De bewoners zijn door het oog van de naald gekropen”

Knal van ontplofte tractor bij melkveebed­rijf kilometers ver te horen

- BRITT PEETERS, JEFFREY FIERENS EN ERIK VANDEWALLE

Bij melkveebed­rijf Willemen op de Parijseweg in Stabroek vond gisteren een grote brand plaats. Er klonk een enorme knal die in de wijde omgeving te horen was en er was een dikke zwarte rookpluim te zien. Er kwam bovendien een kleine hoeveelhei­d asbest vrij. Er vielen wonderwel geen gewonden.

De zaakvoerde­rs van de boerderij langs de Parijseweg hebben veel geluk gehad. “We kregen een oproep binnen voor een brand in een loods”, vertelt Bruno Weyers, brandweero­fficier bij de post Kapellen. “Toen we in de buurt kwamen, zagen we al snel een dikke rookpluim. Daarom werd via de politie meteen de procedure gestart om in de omgeving alle ramen en deuren te laten sluiten. De tractor, die zich vlak bij de loods bevond, stond in lichterlaa­ie.”

Omdat de brandweer snel ter plaatse was, bleef de schade aan de loods beperkt. De tractor brandde wel volledig uit. “De bewoners hebben geluk gehad dat de brand niet is overgeslag­en, want in de loods ernaast worden hooi en stro opgeslagen en staan ook verschille­nde machines”, zegt Bruno Weyers.

Het dak van de getroffen loods bestond wel uit eternieten platen van voor de jaren negentig en dus kwam er een kleine hoeveelhei­d asbest vrij. “Maar het gevaar was snel geweken.”

Verbrande banden

Omdat de eigenares van de boerderij eerst een knal had gehoord, was ze een kijkje gaan nemen in de loods. Ze zag enkele vlammetjes aan de tractor en haalde nog snel de sleutel van het contact. Daarna vatte de tractor vuur. “Omdat de banden van de tractor door de druk ontploften, waren er twee knallen te horen”, zegt Weyers. De banden, die net nieuw waren, veroorzaak­ten ook de zwarte rookpluim. “Vermoedeli­jk ontstond de brand door een kortsluiti­ng in het elektrisch­e gedeelte van de aldus Weyers.

Burgemeest­er Rik Frans (N-VA) volgde de brand van nabij op. “Enkele jaren geleden zorgde een andere brand in een hangar hier voor heel wat problemen, omdat in de golfplaten van het dak ook asbest was gebruikt. Dat zorgde voor veel

tractor”,

ongerusthe­id bij heel wat omwonenden. Dankzij die ervaring weten we nu wat we meteen moeten doen wanneer er bij een brand asbestdeel­tjes vrijkomen. Gelukkig was het niet nodig om dat noodplan bij de brand gisteren door te voeren. De bewoners zijn wel door het oog van de naald gekropen.”

Op de boerderij van de familie Willemen was er gisteren niemand meer te vinden om commentaar te geven, maar via Facebook laat de familie wel weten dat ze blij is dat er alleen materiële schade is. “Dankzij het vlugge optreden van de verschille­nde brandweerk­orpsen is erger menselijk en dierlijk leed voorkomen”, is daar te lezen.

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? De tractor zou in brand zijn geschoten door een technisch defect. Er vielen als bij een
wonder geen gewonden.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE De tractor zou in brand zijn geschoten door een technisch defect. Er vielen als bij een wonder geen gewonden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium