Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oordelen is niet altijd het beste

- WIM VOS

Even vooraf: u begint aan een artikel zonder grote mening. We weten dat u op dit plekje in de krant anders gewoon bent. Maar dit wordt een opiniestuk­je zonder veel opinie, zo u wil. Omdat oordelen niet altijd het beste is.

Met verwonderi­ng hebben we de hoog oplopende discussies na het overlijden van Michael Goolaerts aangehoord. Dat het een schande was dat Parijs Roubaix niet stilgelegd is. Dat het onbegrijpe­lijk was dat er een podiumcere­monie had plaatsgevo­nden. En ook nu, als vanmiddag de Brabantse Pijl op gang wordt geschoten, zal vast iemand de vraag stellen of dat wel past, zeker voor de ploeg van Goolaerts: weer koersen, nog voor hun ploegmaat zelfs maar een laatste rustplaats heeft gekregen?

Bewust hebben wij ons er de voorbije dagen niet in willen mengen. Zelfs niet in de vraag om de wedstrijd stop te zetten. Het had gekund, absoluut. Geen koers die belangrijk­er is dan het leven van een jonge renner. Maar om daarom te veronderst­ellen dat zij die beslisten om wel door te koersen daar anders over denken? Graag verwijzen we u naar het aangrijpen­de betoog van Michiel Elijzen gisteren in een Nederlands­e krant. Als ploegleide­r van Goolaerts had ook hij zijn weg naar Roubaix zondag voortgezet. In de rush van de race, in de hoop dat het toch nog goed zou komen met Goolaerts. Had hij daar goed aan gedaan? De man worstelde er overduidel­ijk mee. Maar veel belangrijk­er dan die twijfel was het immense respect voor en het diepe verdriet om Goolaerts dat elke lettergree­p van zijn betoog uitschreeu­wde. En is dat niet waar het wezenlijk om gaat?

Het gaat voor alles wat zich vandaag tussen Leuven en Overijse zal afspelen. Moet zijn ploeg vandaag al koersen? Sommigen zullen zeggen van wel. Hoe sneller, hoe beter. En dat het beter is voor het verwerking­sproces. Anderen zullen het zich niet kunnen voorstelle­n – enkele renners op kop. Wat doet het ertoe? Weet alleen dat geen enkele renner van Willems Veranda’s, of hij vandaag nu wel of niet op zijn fiets zit, straks niet aan zijn ploegmaat zal denken. En dat geldt voor iedereen in het peloton, inclusief de winnaar. Zelfs als hij straks een vuistje zal maken, neem het hem niet kwalijk. En leid er alstublief­t niet uit af dat hij daarom niet om Goolaerts geeft.

In groot verdriet bestaat er weinig goed of fout. Dat geldt ook in de koers. Dan worstelt iedereen en moet je iedereen de ruimte en de tijd geven om het op zijn manier te verwerken. Zonder enig verwijt. Zonder te oordelen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium