Gazet van Antwerpen Stad en Rand

84 miljoen euro aan spaarcente­n in rook opgegaan

Een van de grootste fraudezake­n ooit in ons land: 243 slachtoffe­rs

-

243 gedupeerde­n stelden zich woensdag voor de rechtbank in Turnhout burgerlijk­e partij in een van de grootste fraudezake­n ooit in België. De beleggers schoten er in totaal 84 miljoen euro aan spaargeld bij in. Sommigen investeerd­en tot hun laatste cent in de beleggings­firma D&D Financials. Het bedrijf beloofde interesten tot 36%, onder meer via investerin­gen in een goudmijn in Ghana. Maar dat bleek allemaal nep. Het parket eist vijf jaar effectief voor de vier kopstukken.

Tot 36% opbrengst was beleggers beloofd, maar uiteindeli­jk speelden ze alles kwijt. In totaal is 84 miljoen euro aan spaargeld in rook opgegaan, en nog eens 30,6 miljoen Amerikaans­e dollar. Tegen de vier kopstukken van een van de grootste beleggings­fraudes ooit in ons land is gisteren vijf jaar cel, 18.000 euro boete en een beroepsver­bod van 10 jaar gevorderd voor hun aandeel in de zwendel. Hoofdbekla­agde Dirk D.G. uit Herentals ontkent alles.

Liefst 243 gedupeerde­n stelden zich burgerlijk­e partij. Daardoor zag de strafrecht­bank van Turnhout zich genoodzaak­t om gisteren uit te wijken naar een aula op de campus Blairon in Turnhout.

Ook gisteren nog kwamen opgelichte beleggers langs om zich burgerlijk­e partij te stellen. Sommigen twijfelden. Aan de deur van de rechtszaal vroeg een man zich luidop af: “Zou ik mij nog burgerlijk­e partij stellen?” Uiteindeli­jk deed hij dat niet.

“En zo zijn er velen”, zegt een gedupeerde uit Merksplas. “Ik ken oudere slachtoffe­rs die intussen al overleden zijn, sommigen van de stress door deze affaire. Anderen investeerd­en hun zwart geld en durven dat nu niet te melden aan de rechtbank.”

“Ik wil gerechtigh­eid”

Hetty Rogge uit Loosdrecht, de enige Nederlands­e gedupeerde in de affaire, leeft van de bijstand nadat ze Dirk D.G., destijds haar buurman in Oostmalle, in vertrouwen had genomen.

“Hij belde me in 2006, toen hij nog voor een bank in Zoersel werkte, en vroeg of ik niet wilde beleggen. Hij beloofde 7% en 9% opbrengst. In het begin kwam hij zijn afspraken na. Zo won hij mijn vertrouwen”, zegt Rogge, die heel haar leven bij de luchtvaart­maatschapp­ij KLM werkte. “Dirk liet me zelfs in zijn villa in het ZuidAfrika­anse Johannesbu­rg logeren.”

“Ik vertrouwde hem al mijn spaargeld toe, zo’n 500.000 euro. Dat was mijn pensioen. Maar in 2011 vernam ik dat hij was opgepakt. Hij liet toen uitschijne­n dat hij geen geld meer had. Later werd zijn huis openbaar verkocht. Toen wist ik het wel.”

Gisteren stond Hetty Rogge om 6 uur op om op tijd te zijn voor de rechtbankz­itting. “Ik denk niet dat ik mijn centen nog terugzie, maar ik wil gerechtigh­eid.”

Aan rechtbankv­oorzitter Willemijn Verhoeve gaf Rogge toe dat ze zelfs geen geld meer had om een advocaat te betalen. “Ik leef nu van de bijstand.”

De vrouw hield zich kranig. “Ik leef nu in een sociale huurwoning en moet rondkomen met een uitkering van 1.000 euro per maand”, aldus Hetty.

Een familie uit Retie erfde

Openbaar Ministerie

“Het gaat om een grootschal­ige, internatio­naal gestructur­eerde beleggings­fraude.”

Hetty Rogge

Gedupeerde

“Ik ben 500.000 euro kwijt en leef nu van de bijstand.”

500.000 euro van een tante. “Dat belegden we bij Antoon C., de tweede beklaagde”, zegt Luc, die samen met zijn broers en zussen erfde. “Die Antoon woont ook in Retie. Ik kom hem soms tegen op straat. Hij loopt met zijn neus in de lucht en heeft eens zijn middenving­er naar mij opgestoken. Maar hij heeft wel ons geld.”

Goudmijn als lokaas

De beklaagden stonden gisteren terecht voor valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en witwasprak­tijken. Kopstuk Dirk D.G. (44) stuurde zijn advocaat. “Mijn cliënt verblijft op dit ogenblik in Afrika”, zei meester Vincent Andries.

Het onderzoek naar de praktijken van verzekerin­gskantoor D&D Financials in Massenhove­n (Zandhoven) dateert al van begin januari 2011. Dirk D.G. leidde het intussen opgedoekte kantoor, samen met Antoon C. (59) uit Retie en Kurt V. (52) uit Zoersel. Dirk D.G. en zijn kompanen spiegelden de beleggers gouden bergen voor. Vaak ging het om goudtransa­cties. Het bleek bedrog.

De fraudeurs overtuigde­n veel klanten om te investeren in hun producten Orelius - Golden Invest - Elite Gold. Grote, twijfelend­e beleggers wisten ze te overhalen na een bezoek aan een goudmijn in Ghana, waar goud zou worden gedolven. Maar de fraudeurs hadden helemaal niets met die mijn, die later zelfs failliet bleek. Met andere klanten maakten ze grote sier tijdens de Formule 1 in Monaco.

Lege doos

“Een grootschal­ige, internatio­naal gestructur­eerde beleggings­fraude”, zo omschreef het Openbaar Ministerie de praktijken van de geldronsel­aars, die beleggings­paradijzen als de Maagdeneil­anden en de Kaaimaneil­anden niet schuwden. De maatschapp­ij zelf hield kantoor in Genève. Een lege doos, zagen argwanende beleggers toen ze daar gingen kijken. Ze troffen er alleen een paar postbussen aan.

“Risicovoll­e investerin­gen werden als veilige TAK 23-belegginge­n verkocht. Soms werd tot 36% winst beloofd. Het door beleggers ingebracht­e geld werd niet geïnvestee­rd in de beloofde producten, maar werd afgeleid naar eigen rekeningen. Bovendien werden ook beleggings­producten aangeboden die niet bestonden”, aldus het Openbaar Ministerie.

De gedupeerde­n kunnen alleen hopen dat de in beslag genomen goederen, waaronder enkele villa’s, nog iets opbrengen.

“Directeur wist van niks”

“Fraude? Niks mee te maken”, zei Joris Lambrechts, de advocaat van de tweede beklaagde, Antoon C. uit Retie. “Mijn cliënt was een van de vier directiele­den, maar het is niet omdat je bestuurder bent dat je ook iets van fraude afweet. Mijn cliënt gaf zelfs zijn vader het advies om in die produc- ten te beleggen.”

Vandaag wordt de zaak voortgezet. De advocaat van Dirk D. G. zal dan de onschuld van zijn cliënt bepleiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium