Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugsteam Antwerpse politie gebruikt bodycams bij huiszoekin­gen

Maatregel moet beschuldig­ingen van diefstal stoppen

-

Leden van het drugsonder­steuningst­eam van de Antwerpse politie dragen vanaf nu bodycams wanneer ze huiszoekin­gen uitvoeren. Op die manier moeten beschuldig­ingen van diefstal verdwijnen.

Over de drugsonder­steuningst­eams (DOT) van de lokale politie in Antwerpen doen geregeld geruchten en beschuldig­ingen de ronde. Verdachten van drugshande­l en hun advocaten lieten het niet na om de inspecteur­s van dat team diefstal aan te wrijven. De dealers beweerden dat de grootte van geldsommen op papier niet overeenste­mde met hetgeen effectief in hun schuif was gevonden. Aantijging­en die niet te bewijzen waren, maar die wel een impact hadden op het imago van het DOT. Dat is de reden waarom Antwerps korpschef Serge Muyters eind 2017 in een interview in uw krant al zei dat hij het team als eerste eenheid van zijn korps wil-

de uitrusten met bodycams, camera’s die op het lichaam worden gedragen en alles vastleggen. Camerawet aangepast

Het was alleen afwachten tot de nieuwe camerawetg­eving goedgekeur­d werd. “Sinds de wetswijzig­ing worden de bodycams door het DOT gebruikt tijdens huiszoekin­gen”, bevestigt politiewoo­rdvoerder Willem Migom.

De camera’s had de politie want daarmee liep al enige

al, tijd

een proefproje­ct. In de toekomst is het ook de bedoeling dat andere teams met de bodycams uitgerust zullen worden. Ook daarvoor lopen nu proefproje­cten.

Het gebruik van de camera’s is wel gebonden aan enkele voorwaarde­n. Zo moet in het procesverb­aal van de huiszoekin­g duidelijk vermeld worden dat er een bodycam is gebruikt. De gefilmde verdachten hebben bovendien het recht om de beelden achteraf te bekijken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zo zien de camera’s van de politie eruit.
FOTO PHOTO NEWS Zo zien de camera’s van de politie eruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium