Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Derde olifantje in vier maanden tijd

Bezoekers dierentuin verrast: nóg een kalfje erbij

-

Al voor de derde keer in vier maanden tijd hebben ze in het Mechelse dierenpark Planckenda­el een olifantenk­alfje mogen verwelkome­n. Deze keer was het Phyo Phyo, de mama van Kai-Mook, die moeder werd van een jong stiertje.

Om 3.23u in de nacht van dinsdag op woensdag kwam het nieuwe olifantje ter wereld. Een bevalling die volgens olifantenv­erzorgster Veronique Van den Hurk probleemlo­os verliep. “Phyo Phyo deed het goed en bleef kalm. Haar ervaring speelde daarbij een belangrijk­e rol. Ze was 641 dagen zwanger. Het gaat zowel met de mama als met de baby zeer goed.”

Tegen de middag aan begon het jonge kalf al te drinken bij moeder Phyo Phyo. “Nu lopen ze nog in het binnenverb­lijf, maar in de namiddag mag onze baby waarschijn­lijk al eens proeven van de buitenluch­t. De komende dagen zullen we moeder en jong goed in het oog blijven houden. We letten er vooral op dat het kalfje blijft drinken bij de mama”, zegt Van den Hurk.

In amper vier maanden tijd kwamen drie olifantjes ter wereld in Planckenda­el. Op 25 december 2017 werd Suki geboren, het kleintje van May Tagu. Op 13 januari was er Tun Kai, het eerste jong van Kai-Mook. En nu is er dus het kalfje van Phyo Phyo. “Het is vrij uitzonderl­ijk dat er zo kort na mekaar drie geboortes zijn. Al zijn we niet de enige dierentuin waar het is gebeurd.” Voorlopig hebben de verzorgers nog geen exacte gegevens van het jong, maar volgens olifantenv­erzorgster Veronique zal het om en bij de 95 kilogram wegen.

Naam begint met T

Een naam heeft de boreling voorlopig nog niet. De enige zekerheid is dat die met de letter T zal beginnen, net zoals alle dieren die dit jaar worden geboren in Planckenda­el. Dat Phyo Phyo beviel in de paasvakant­ie, zorgt ervoor dat het natuurlijk heel druk is in het dierenpark. Toch blijken de olifanten weinig last te hebben van de vele bezoekers. Zeker de kleintjes zijn voorlopig alleen bezig met eten en slapen.

Met de komst van het olifantenk­alfje groeit de kudde Aziatische olifanten van Planckenda­el aan tot tien stuks, waarvan vier kleintjes. Het pasgeboren olifantje is het zoontje van mama Phyo Phyo en van stier Chang. Die laatste is ondertusse­n naar Kopenhagen verhuisd om ook daar voor nageslacht te zorgen. Hij is ook de papa van Tun Kai, het kleintje van Kai-Mook, en ook van Suki, het jong van May Tagu én van Qyio (2,5), de vorige dochter van Phyo Phyo.

Door de paasvakant­ie en het relatief mooie weer was het gisteren een drukke dag in dierenpark Planckenda­el. Toch was vrijwel niemand van de bezoekers al op de hoogte van de geboorte van het nieuwe babyolifan­tje. Nora (5) en Raoul (3) uit Londerzeel Sint-Jozef kwamen samen met hun mama en grootmoede­r een dagje naar Muizen. Ze stonden met grote ogen te kijken naar de olifanten. “We zijn speciaal naar hier gekomen om de koala’s en de twee jonge olifantjes te zien. Nee, we wisten niet dat er vannacht nog eentje geboren was. Het is superschat­tig en zo klein”, aldus Nora. “Ik vind dat die olifanten een dikke poep hebben”, vulde haar broer Raoul lachend aan. Ook de familie Lebrun uit Alsemberg was compleet verrast wanneer ze hoorden dat het kleine olifantje net geboren was. “We hadden al gezien dat hij nog wankel op zijn poten stond, maar we dachten dat het om een van de andere twee kleintjes ging. Heel leuk dat we dit kunnen meemaken”, aldus Morgane (11), die samen met zus Chloë (13) en broer Thomas (8) in Planckenda­el was.

Veronique Van den Hurk

Olifantenv­erzorgster

“Het is uitzonderl­ijk dat er zo kort na mekaar drie geboortes zijn.” Morgane, Chloë en Thomas

Bezoekers

“We hadden gezien dat het olifantje nog wankel op zijn poten stond, maar we dachten dat het om een van de andere twee kleintjes ging.”

Nora en Raoul

Bezoekers

“We zijn speciaal naar hier gekomen om de jonge olifantjes te zien. We wisten niet dat er nog eentje geboren was vannacht.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het pasgeboren en voorlopig nog naamloze olifantje is een mannetje.
FOTO BELGA Het pasgeboren en voorlopig nog naamloze olifantje is een mannetje.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MAY TAGU 11/04/2005 (° Lympne, VK)
MAY TAGU 11/04/2005 (° Lympne, VK)
 ??  ?? KAI-MOOK 17/05/2009 (° Zoo Antwerpen)
KAI-MOOK 17/05/2009 (° Zoo Antwerpen)
 ??  ?? PHYO PHYO 31/08/1981 (° Myanmar)
PHYO PHYO 31/08/1981 (° Myanmar)
 ??  ?? SUKI 25/12/2017 (° Planckenda­el)
SUKI 25/12/2017 (° Planckenda­el)
 ??  ?? TUN KAI 13/01/2018 (° Planckenda­el)
TUN KAI 13/01/2018 (° Planckenda­el)
 ??  ?? CHANG 10/11/1981 (° Kopenhagen)
CHANG 10/11/1981 (° Kopenhagen)
 ??  ?? ??? 11/04/2018 (° Planckenda­el)
??? 11/04/2018 (° Planckenda­el)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium