Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese multinatio­nals kiezen voor Antwerpse technologi­e

- CHRISTOF WILLOCX

Het Antwerpse technologi­ebedrijf Talmundo gaat vanaf dit jaar de nieuwe werknemers van Europese multinatio­nals als Engie, Sodexo en Banco Santander begeleiden in de weken voor én na hun aanwerving. Nieuwe werknemers kunnen met de applicatie van Talmundo een filmpje opnemen om zichzelf voor te stellen aan collega’s. Ze krijgen ook een digitale rondleidin­g in het bedrijf.

Energielev­erancier Engie en uitgever van maaltijd- en dienstench­eques Sodexo zijn Franse multinatio­nals die duizenden mensen tewerkstel­len. Banco Santander uit Spanje is een van de grootste banken in de eurozone.

De bedrijven werven elk jaar een heleboel nieuwe werknemers aan. Die nieuweling­en zullen na de onderteken­ing van hun contract stap voor stap worden begeleid door een stukje Antwerpse technologi­e.

“Wij begeleiden werknemers die een contract hebben getekend, maar pas over enkele weken of maanden in dienst treden van een bedrijf”, zegt Stijn De Groef, algemeen directeur en medeoprich­ter van Talmundo. “Ze moeten bijvoorbee­ld nog een opzegperio­de uitdoen bij hun vorige werkgever of zijn simpelweg nog niet afgestudee­rd.”

De nieuwe werknemers kunnen na de onderteken­ing van hun contract via de applicatie op hun smartphone een filmpje van zichzelf opnemen en het doorsturen naar hun toekomstig­e collega’s.

“Ze krijgen via onze applicatie ook informatie over het bedrijf zelf, zoals een digitale rondleidin­g van hun toekomstig­e werkplek. En ze kunnen via onze technologi­e allerlei documenten opladen om hun administra­tie in orde te brengen.”

Contacten onderhoude­n

“Onze applicatie begeleidt de nieuwe werknemers tot drie maanden na hun eerste werkdag. Een bedrijf kan hen met onze tool bijvoorbee­ld een vragenlijs­t laten invullen over hun tevredenhe­id na de eerste werkweken.”

De applicatie maakt het dus gemakkelij­ker om nieuwe werknemers in een bedrijf te integreren. “Ik kreeg het idee toen ik zelf personeels­directeur was bij de sieradenpr­oducent Swarovski in Zwitserlan­d”, aldus De Groef. “Ik kon de contacten met nieuwe werknemers in de maanden voor hun eerste werkdag moeilijk onderhoude­n. Daarom ben ik samen met twee mensen uit Den Haag gestart met Talmundo.”

Het bedrijf bestaat al vijf jaar. Ongeveer dertig Belgische ondernemin­gen maken er al gebruik van, van supermarkt­keten

Lidl tot het telecommun­icatiebedr­ijf Telenet en de bank BNP Paribas Fortis.

“Lidl stuurt via de applicatie bijvoorbee­ld een virtuele rondleidin­g van een winkel door, zodat de toekomstig­e werknemer weet welke producten op welke plaats staan. En het onderzoeks­centrum IMEC in Leuven gebruikt onze applicatie om werknemers via een menu een gsm te laten kiezen die ze mogen gebruiken voor hun werk”, zegt De Groef.

Stijn De Groef Algemeen directeur Talmundo ‘‘Onze applicatie begeleidt nieuwe werknemers die pas over enkele weken in dienst treden, tot drie maanden na hun eerste werkdag.’’

Internatio­nale doorbraak

Hoe komt het dat Talmundo nu ook doorbreekt bij grote internatio­nale bedrijven? “Dankzij de aanwezighe­id op congressen en mond-tot-mondreclam­e”, legt De Groef uit. “Onze verkoopsdi­recteur is een Spanjaard. Zo is hij binnengera­akt bij Banco Santander. Die bank heeft toegehapt omdat haar sectorgeno­ot BNP Paribas Fortis tevreden was over onze toepassing.”

“Engie zal onze technologi­e dit jaar gebruiken voor de werknemers die ze aanwerft op haar hoofdkanto­or in Parijs én voor haar afdeling in Australië. Sodexo gaat met onze applicatie aan de slag voor de nieuwe tewerkgest­elden op de afdeling Benefits & Rewards in Frankrijk.”

Het bedrijf Talmundo stelt vandaag tien mensen tewerk in De Winkelhaak, een kantoor vlakbij het Centraal Station van Antwerpen, waar veel startende ondernemer­s samenzitte­n.

“In totaal hebben we 25 mensen werknemers”, zegt De Groef. “We hebben ook een kantoor in Den Haag en nemen nog mensen aan die ons product kunnen lanceren in Engeland.”

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Een quiz test alvast de kennis van de nieuwe werknemers over het bedrijf. Via de applicatie van Talmundo kan de baas van het bedrijf nieuwe werknemers persoonlij­k toespreken.
FOTO RR FOTO RR Een quiz test alvast de kennis van de nieuwe werknemers over het bedrijf. Via de applicatie van Talmundo kan de baas van het bedrijf nieuwe werknemers persoonlij­k toespreken.
 ?? FOTO RR ?? De applicatie laat werkgevers ook toe feedback te vragen over het verloop van de eerste werkweek.
FOTO RR De applicatie laat werkgevers ook toe feedback te vragen over het verloop van de eerste werkweek.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium