Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen de juiste plek, niet een plek”

Dertigtal verontrust­e ouders op infoavond Meld je Aan

- (jas)

Vier uur. Zo lang heeft een infovergad­ering over Meld je Aan gisterenav­ond geduurd. Ouders wier kind nog geen plekje kon bemachtige­n op een secundaire school, kregen er een technische uitleg, maar hadden op “concrete oplossinge­n” gehoopt.

Het Lokaal overlegpla­tform Secundair (LOP), de stad Antwerpen en onderwijss­chepen Claude Marinower (Open VLD) ontvingen woensdagav­ond een dertigtal ouders wier zoon of dochter op een wachtlijst terechtgek­omen is met Meld je Aan. De bezorgdhei­d is groot en de ouders stellen zich ernstige vragen bij de werking van het online aanmelding­ssysteem. 618 kinderen in Antwerpen hebben nog geen plaats.

De meest prangende vraag blijft: Zal mijn kind nog terechtkun­nen op een school van onze voorkeur? Onderwijsc­onsulent Steven Penneman lichtte de werking van het Meld je Aan-systeem uitgebreid toe, maar voor die vraag kon hij geen garanties geven. “Er komen wel nog heel veel verschuivi­ngen in de wachtlijst­en”, zei hij. “De si- tuatie vandaag is een tussenstan­d. De eerste verschuivi­ng zal rond 21 april gebeuren. Dan starten de effectieve inschrijvi­ngen, ook in de twintig scholen die niet deelnemen aan Meld je Aan. De tweede verschuivi­ng gebeurt op 16 mei. Wie dan zijn plek in een van de voorkeursc­holen niet heeft opgenomen, verspeelt die plek. Vanaf dan wordt de wachtlijst in volgorde aangesprok­en. Op 29 mei komt er een overzicht op de website van Meld je Aan, met alle overblijve­nde plekken in de 46 MJA-scholen en de twintig nietMJA-scholen. Op 4 juni kan daarvoor ingeschrev­en worden.”

“Onmacht”

Toch blijft er veel onbegrip bij de ouders. “Wij zijn allemaal ouders en we zijn allemaal op zoek naar de juiste plek voor onze kinderen. Niet een plek, maar de juiste plek”, klinkt het. Dat vond ook Gerdy Swennen uit Borgerhout. “We zitten met een gevoel van onmacht en dat is net het gevoel dat je als ouder niet wilt. En de psychologi­sche gevolgen voor onze kinderen zijn niet te onderschat­ten. Ik ben blij dat die infovergad­ering georganise­erd werd, maar ik had gehoopt op concrete oplossinge­n.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De ouders bleven met veel onbegrip achter.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De ouders bleven met veel onbegrip achter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium