Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We bakten al een verjaardag­staart voor een prostituee uit de buurt”

Jong koppel uit Zoersel opent traditione­le eigen bakkerij aan Falconplei­n

- REBECCA VAN REMOORTERE

Manlief bakt heel de nacht door brood in een bakkerij in Zoersel, vrouwlief start haar dag rond 4u ’s morgens en haalt het brood op. Dat is zowat het enige moment waarop Dimitri Van Overloop (27) en Nena Tielemans (26) elkaar dagelijks kruisen. “Elke avond samen tv kijken is niets voor ons.”

We staan nog maar een paar minuten te praten in bakkerij Diné (een samenstell­ing van Dimitri en Nena) op de sluitingsd­ag of er kloppen al klanten op de gesloten deur. Nena en Dimitri openden twee weken geleden hun bakkerij op de hoek van de Kaasbrug en de Huikstraat in het Schippersk­wartier, maar de buurtbewon­ers vinden al vlotjes hun weg naar de zaak.

“Twee jaar geleden kwamen Nena en ik in deze buurt wonen. We zijn hier een zaak gestart omdat er veel vraag naar was”, zegt Dimitri. “Ik baatte bakkerij Geert Verellen al mee uit in Zoersel. Toen Miranda, een van de buurtbewon­ers die werkt in de slagerij verderop, hoorde dat ik bakker was, bestelde ze elke zondag brood bij mij. Dat bracht ik voor haar mee vanuit Zoersel. Klanten in de slagerij hoorden ervan en kwamen ook aanzetten met bestelling­en. Het was dus snel duidelijk dat er nood was aan een bakker hier.”

De twee zochten een pand en vonden dat aan het Falconplei­n. Nena stapt enthousias­t mee de zaak in. “Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Vroeger was ik pas klaar met werken rond 4u, nu begint de werkdag om 4u. Dan rijd ik naar Zoersel, waar Dimitri onze producten ’s nachts klaarmaakt. We kruisen elkaar even, praten snel bij en dan rijd ik terug naar Antwerpen om de zaak te openen, ook in het weekend. Op woensdag zijn we allebei vrij, dan doen we alles samen. Meer moet dat niet zijn voor ons. Elke avond samen in de zetel ploffen om tv te kijken zou maar saai zijn.”

Harde stiel

Dimitri en Nena kennen de buurt al goed. “We krijgen een gevarieerd publiek over de vloer. Buurtbewon­ers, studenten… Onlangs bakten we ook al een verjaardag­staart voor een van de prostituee­s uit de buurt.”

Veel klassieke bakkers telt de stad niet meer, laat staan dat er nog veel nieuwe bakkerijen openen. “Bakker zijn is best een harde stiel, maar wij zijn allebei niet bang om hard te werken. Ik heb een bakkersopl­eiding gevolgd. Zo’n 80% van mijn klasgenote­n is geen bakker geworden. Je moet er volledig voor willen gaan. Ik merk wel dat jongeren opnieuw durven ondernemen en dat

Dimitri Van Overloop Bakkerij Diné ‘‘Ik merk dat mensen weer meer en meer ambacht appreciëre­n.”

mensen weer meer en meer ambacht appreciëre­n. Een brood van de bakker heeft ook gewoon meer kwaliteit dan een brood van de supermarkt”, zegt Dimitri.

Dat de buurt blij is met de nieuwe bakker, wordt duidelijk bij de klanten van slagerij Van den Abbeele iets verderop. Zij haalden voor de opening van bakkerij Diné hun brood voornameli­jk bij de Delhaize in de buurt. Ook werknemer Miranda. “Ik woon hier al heel lang en leerde Dimitri en Nena kennen als klanten. Het klopt dat ik elke zondag mijn bestelling doorgaf aan hen. Heel de buurt is blij dat er een bakkerij bij gekomen is. Er is nog een bakker verderop op de Paardenmar­kt, maar die is gesloten in het weekend.”

Ook Peggy, zaakvoerde­r van de slagerij, is enthousias­t. “Vroeger waren hier veel kleine handelszak­en, die zijn bijna allemaal verdwenen. Nieuwe handelaars zijn welkom, we kunnen elkaar ondersteun­en.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Dimitri en Nena, samen wordt dat Diné.
FOTO DIRK KERSTENS Dimitri en Nena, samen wordt dat Diné.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium