Op de valreep

Ronaldo scoort weergaloze strafschop (na 93 minuten bibberen)

- MICHAEL VAN DAMME

Real Madrid 1 Juventus 3 (heen: 3-0)

U mag Lionel Messi de beste voetballer ter wereld noemen, dat staat u vrij. Maar de koning van de Champions League is Cristiano Ronaldo, zonder discussie. In de heenmatch tegen Juventus scoorde de Portugees met misschien wel de strafste omhaal ooit, in de 97e minuut van de return maakte hij een einde aan een onwaarschi­jnlijke thriller met misschien wel de strafste strafschop­goal ooit.

Het moet iemand op deze aardbol overkomen zijn. De tv aanzetten om even te checken hoe de terugmatch van de kwartfinal­es van de Champions League tussen Real Madrid en Juventus was afgelopen. En dan de ogen uitwrijven van verbazing. 0-3 voor Juventus? 0-3 voor Juventus! De heenmatch was ook op 0-3 geëindigd, maar dan in het voordeel van Real Madrid. Ondanks de onwaarschi­jnlijke remonte van AS Roma dinsdag tegen Barcelona had niemand Juventus een kans gegeven in Madrid. Maar kijk, minuut 93 en Juvé had de verlenging­en binnen handbereik dankzij twee kopbalgoal­s van Mandzukic, de eerste na amper 76 seconden, een treffer van Matuidi na een flater van Real-doelman Navas.

Buffon: rood voor protest

En dan kwam het moment van de koning. Cristiano Ronaldo klom hoog en kopte de bal richting Vazquez, maar Benatia liep de Spanjaard in de rug aan. Ref Michael Oliver legde de bal op de stip. Juvé-doelman Gianluca Buffon protesteer­de zo hevig dat Oliver hem rood gaf. De ref aanraken mag niet, maar dit was toch wel heel zuur.

Minutenlan­g duurde het tumult terwijl de invallersd­oelman van Juvé, Szczesny, zich opmaakte om koud in doel te gaan staan. Cristiano Ronaldo gebruikte die tijd om helemaal kalm te worden, zoals alleen de allergroot­sten dat kunnen op dit soort momenten.

Ronaldo maakte de hele discussie over het wegsturen van Buffon irrelevant door de bal snoeihard in de rechterbov­enhoek te trappen. 96 minuten en 55 seconden waren er weggetikt in deze spektakelm­atch. De trap van de koning was onhoudbaar, zelfs voor Lev Yashin als die was opgestaan uit de doden. Buffon had hier geen verhaal tegen gehad.

Met zijn weergaloos doelpunt kroonde Cristiano Ronaldo zich tot de zonnekonin­g van de Champions League. Zijn rivaal Lionel Messi moest dinsdag nog afdruipen nadat hij in Rome enkele vrije trappen de tribunes had ingestuurd. Duidelijke­r kon het contrast niet met de heldenrol van Ronaldo.

Het was voor de Portugees zijn vijftiende doelpunt in deze editie van de Champions League. Het is al de derde keer dat Ronaldo de kaap van de vijftien treffers rondt; ook het record van zeventien treffers in één jaargang is van hem. Ronaldo is de enige speler met 120 Champions League-doelpunten achter zijn naam en de enige speler die in elf opeenvolge­nde Champions League-wedstrijde­n scoorde

Net als Lionel Messi heeft Ronaldo de belangrijk­ste Europese competitie al vier keer gewonnen, maar Lionel Messi zal op 26 mei vanop de sofa moeten toekijken. Ronaldo kan dan in Kiev voor de vijfde keer de Champions League winnen. Op zijn troon kan nog een laagje goud.

?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ??  ??
 ?? FOTO'S REUTERS, EPA ?? De spelers van Juventus gaan verhaal halen bij de scheidsrec­hter, die in blessureti­jd een strafschop toekende aan Real Madrid. Doelman Buffon kreeg zelfs rood voor protest.
FOTO'S REUTERS, EPA De spelers van Juventus gaan verhaal halen bij de scheidsrec­hter, die in blessureti­jd een strafschop toekende aan Real Madrid. Doelman Buffon kreeg zelfs rood voor protest.