Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles speelde zich af onder dat dak”

Fi Vanhoof neemt na 66 jaar afscheid van eretribune van Malinwa

- (thst, dvd)

Fi Vanhoof “Nu puur adviserend­e rol”

Vanhoof was al een paar jaar sportief directeur af. Hij werkte in steun van Olivier Renard, die hij zelf had opgeleid, en daarna van Rik Vande Velde, met wie hij een heel goeie band heeft. Maar samen met Vande Velde, die sinds kort eveneens sportief directeur af is, maakt hij nu deel uit van de scoutingsc­el van KV. “Ik blijf doen wat ik het liefste doe: wedstrijde­n bekijken en spelers scouten. Ik blijf dus actief, maar wel in een puur adviserend­e rol. Anderen hakken de knopen door.” Dat is dan de sportieve cel, onder leiding van Stefaan Vanroy, met ook Dennis Henderickx en Tom Caluwé. Ook Tim Willockx van het Supporters­orgaan versterkt de sportieve werking voortaan, in een ondersteun­ende rol. Hij treedt fulltime in dienst bij KV.

Een traan zal hij er naar eigen zeggen niet voor laten, maar helemaal koud zal de sloop van de ‘oude’ eretribune Fi Vanhoof niet laten. Op zijn elfde sloot Vanhoof zich in 1952 aan als jeugdspele­r bij KV. Datzelfde jaar begon KV aan de bouw van een gloednieuw­e hoofdtribu­ne, die op dat moment de modernste was van het land. 66 jaar later kijkt Vanhoof vanop de staantribu­ne aan de overkant toe hoe de laatste voorbereid­ingen worden getroffen vooraleer de sloophamer - oftewel de betonschaa­r - vandaag wordt bovengehaa­ld. “Het is het einde van een tijdperk dat ik nog heb weten beginnen”, mijmert Vanhoof. “Een periode van de jaren ‘50 tot nu. Bijna zeventig jaar dus. Een tijdperk dat ik bijna volledig heb doorgebrac­ht bij deze club. Heel mijn periode bij KV heeft zich eigenlijk afgespeeld onder dat dak.”

De meest memorabele jaren onder ‘dat dak’ beleefde Vanhoof eind jaren ‘80 als assistent van Aad de Mos toen KV achtereenv­olgens de Beker van België (1987), de Europacup II (1988), de Europese Supercup (1988) en de Belgische landstitel (1989) won. “Dat zal altijd een unieke periode blijven. Op vijf jaar tijd wonnen we alles wat er te winnen viel. Maar het was vooral de sfeer in de kleedkamer en het spelershom­e die die jaren zo uniek maakte. Spelers, staf, verzorgers en de medewerker­s op de club vormden toen één grote familie. Dat

gevoel zal voor mij altijd verbonden zijn aan die tribune.”

De voorbije vijftien jaren bracht Vanhoof - lange tijd als sportief directeur, de voorbije jaren in steun van Olivier Renard en Rik Vande Velde - door in zijn kantoor op de eerste verdieping, waar hij KV na de vereffenin­g in 2003 uit de dood deed herrijzen. “Ook een cruciale periode. We zijn gestart met -9 punten in derde klasse en zijn er uiteindeli­jk toch in geslaagd om tien jaar aan een stuk (hij bedoelt elf, van 2007 tem

2018, red.) in eerste klasse te spelen. De derde langste periode op het hoogste niveau in de geschieden­is van de club. Het is natuurlijk jammer dat dat nu onderbroke­n wordt maar ik ben ervan overtuigd dat we snel zullen terugkomen. Wij zijn ook teruggekom­en na de vereffenin­g. Waarom zou het nu dan niet lukken?”

Voor de thuismatch­en zal Vanhoof volgend seizoen wel op zoek moeten naar een nieuwe vaste stek. Sinds de vereffenin­g volgde de voormalige sportief directeur alle duels rechtstaan­d vanop het trapje tussen de bank en de tribune. “Ik ben daarmee begonnen in de eerste match na de vereffenin­g en ben er sindsdien altijd blijven staan. In de nieuwe tribune is er geen trapje meer voorzien. Vanaf volgend seizoen wordt het dus zitten voor mij.” (lacht)

Ondanks alle nostalgie kijkt Vanhoof wel uit naar de nieuwe tribune. “Het was nodig. Je moet meegaan met de tijd. In de tijd van de Europacup speelden we thuis voor 8.000 tot 9.000 man. Nu zijn dat er gemiddeld 14.000 geworden. Die mensen moeten ook comfort hebben. Natuurlijk had

ik liever gehad dat we de tribune in eerste klasse hadden kunnen inhuldigen. Maar vallen en opstaan hoort nu eenmaal bij de sport. Ik ben overtuigd dat als we volgend seizoen goed starten en meteen bovenin meedraaien dat de supporters dan blijven komen. We waren als club zo goed als klaar om de volgende stap te zetten. Uiteindeli­jk is het een stap terug geworden, maar ik ben er zeker van dat we op termijn de stap naar de subtop zullen zetten. De club heeft een tikje gekregen, maar we zullen ook dit te boven komen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Het laatste uur van de eretribune van KV Mechelen is geslagen. Het betonnen bouwwerk waar Malinwa haar grootste triomfen vierde en de zwaarste tragedies verwerkte gaat vandaag definitief tegen de vlakte. Fi Vanhoof (77) maakte als elfjarige jeugdspele­r de bouw mee van de tribune, die doorheen de jaren zijn tweede thuis werd. 66 jaar later neemt hij afscheid. “Heel mijn periode bij KV heeft zich afgespeeld onder dat dak.”
FOTO'S GOYVAERTS/GMAX AGENCY Het laatste uur van de eretribune van KV Mechelen is geslagen. Het betonnen bouwwerk waar Malinwa haar grootste triomfen vierde en de zwaarste tragedies verwerkte gaat vandaag definitief tegen de vlakte. Fi Vanhoof (77) maakte als elfjarige jeugdspele­r de bouw mee van de tribune, die doorheen de jaren zijn tweede thuis werd. 66 jaar later neemt hij afscheid. “Heel mijn periode bij KV heeft zich afgespeeld onder dat dak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium