Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een knipoog naar mijn veel te vroeg gestorven vake”

Jana Rymen (25) wil met boek afscheid en verdriet bespreekba­ar maken bij kinderen

- PATRICK VAN DYCK

Met Goede Rik, een verhaal over een 8-jarige jongen die zich superman waant en denkt dat hij zijn zieke zus kan genezen, wil Jana Rymen (25) uit Pulle omgaan met afscheid en verdriet bespreekba­ar maken bij kinderen.

“Goede Rik is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar”, zegt Jana Rymen. “Maar ook iets oudere kinderen zullen van dit verhaal zeker kunnen genieten”, belooft de jonge Pulse debutante. Al is genieten misschien niet het juiste woord. “Het boek kun je op twee niveaus lezen. Aan de oppervlakt­e maak je kennis met Rik, een heldhaftig­e en stoere jongen die met zijn fantasie de wereld wil verbeteren. Maar wie wat dieper graaft, zal ook zijn onmacht ontdekken om zijn zieke zus beter te maken.”

Het verhaal is ook een knipoog naar haar veel te vroeg gestorven ‘vake’. “Zijn overlijden was zo plots. Ik heb nooit echt afscheid van hem kunnen nemen. Dit boek is dan ook een knipoog naar de held uit mijn jeugd. Ik ben er zeker van dat hij daarboven heel fier op me is.”

Met Goede Rik wil Jana grote thema’s als afscheid, pijn, verdriet en wanhoop op een luchtige manier bespreekba­ar maken bij jongeren en kinderen. Het boek heeft inmiddels zijn weg gevonden naar het basisonder­wijs. “De reacties die ik van de leerkracht­en krijg, zijn hartverwar­mend. Mijn verhaal maakt bij kinderen blijkbaar heel wat emotie los. Als kinderen enthousias­t reageren, dan weet je dat het goed zit. Ze hebben het hart op de tong.”

RITS

Jana schreef Goede Rik als afstudeerp­roject aan het RITS. “Daar studeerde ik regie en schrijven. Mijn prof vond het verhaal zo sterk dat hij me aanraadde om ermee verder te gaan. Mijn vriendin Els Decaluwe studeerde grafische vormgeving. Zij maakte tekenin- gen bij het verhaal.”

De zoektocht naar een uitgeverij ging niet vanzelf. “Ik stuurde mijn boek naar verschille­nde uitgeverij­en, maar ik kreeg amper reactie. Ik heb mijn verhaal dan via Brave New Books, een onderdeel van Bol.com, laten uitgeven.”

Het boek is daar te koop voor 27,94 euro. Niet echt goedkoop, toch? “Ik heb geen inspraak gehad in de prijs gehad”, geeft Jana toe. “Men liet me achteraf weten dat de veelkleuri­ge druk en de harde kaft de prijs de hoogte in hebben gejaagd.”

Al is de prijs volgens Jana best te verantwoor­den. “Goede Rik is een tijdloos verhaal dat kan gelezen worden van generatie op generatie. Zo behoudt het boek zijn waarde.”

Of er een opvolger komt, weet de goedlachse debutante nog niet. “Veel zal ervan afhangen of dit boek een succes wordt en of er ook nog een tweede verhaal in mijn hoofd zit. Ik ben zelf wel tevreden over mijn debuut. Een opvolger moet toch minstens even goed zijn.”

Momenteel heeft Jana het erg druk. “Ik heb net een eigen stylingstu­dio opgestart in Antwerpen. Daarmee heb ik voorlopig mijn handen vol.”

Jana Rymen Auteur

‘‘De reacties die ik van leerkracht­en uit het basisonder­wijs krijg, zijn hartverwar­mend. Mijn verhaal maakt bij kinderen blijkbaar heel wat emotie los.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Jana Rymen met haar boek Goede Rik. “De opvolger moet minstens even goed zijn.”
FOTO PATRICK VAN DYCK Jana Rymen met haar boek Goede Rik. “De opvolger moet minstens even goed zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium