Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vieren en bezinnen met Sementes do Verbo

Katholieke gemeenscha­p uit Brazilië te gast

-

Van 16 tot 22 april verblijven zeven leden van de contemplat­ieve en missionair­e gemeenscha­p ‘Sementes do Verbo’ bij gastgezinn­en in Mortsel. “Ze komen met ons vieren en getuigen over de vreugde van het evangelie”, zegt pastoor Tom Schelleken­s.

“Nee, dit keer krijgen we geen boerenorga­nisatie uit het Zuiden of een Latijns-Amerikaans­e folkgroep over de vloer, maar wel een jonge en frisse gemeenscha­p”, knipoogt pastoor Tom Schelleken­s. ‘Sementes do Verbo’ betekent letterlijk ‘zaden van het woord’. Een groot deel van hun leven brengen ze in gebed door. “Toch trekken ze er ook geregeld op uit om de boodschap van het evangelie zichtbaar te maken”, zegt Schelleken­s.

De gemeenscha­p werd in 2004 gesticht in Brazilië. Intussen zijn er vestiginge­n in Portugal, Canada en sinds 2011 ook in België. “In Tongeren onthalen ze mensen voor gebed en bezinning”, weet Schelleken­s. “Maar de leden staan ook met beide voeten in de wereld. Ze doen het verhaal van hun leven in jongerengr­oepen, scholen en parochies, gaan op bezoek bij zieken en bejaarden en werken met armen.”

Ook in Mortsel hebben ze een hele week een druk programma. “Elke dag is er een ochtendgeb­ed in de kerk van Sint-Lodewijk”, zegt Schelleken­s. “Overdag gaan ze op bezoek in een woonzorgce­ntrum, bij zieken en in de Arkgemeens­chap. Ze zullen ook lagere en secundaire scholen in Mortsel verrassen met een bezoek. Zelfs op de markt zullen ze aanwezig zijn. ’s Avonds is er elke weekdag een viering met een ge- tuigenis in de kerk van Sint-Benedictus. In het weekend gaan ze met de vormelinge­n en hun families op stap. Zaterdagav­ond is er een speciale avond in Heilig Kruis en op zondag is er nog een viering in Heilige Bernadette en een viering in Heilig Kruis. Op zondag 22 april vertrekken ze weer naar Tongeren.”

Schelleken­s kreeg al veel positieve reacties. “Maar of de mensen storm lopen voor Sementes do Verbo, moeten we afwachten. Voor ons in Mortsel is dat sinds mensenheug­enis de eerste keer dat we zo’n week organisere­n.”

De pastoor wil ervoor zorgen dat de parochies van Mortsel niet opgesloten zitten in hun eigen kringetjes. “Ik leerde de zusters kennen tijdens de Wereldjong­erendagen van Rio in 2013 en was meteen getroffen door hun enthousias­me en hun hartelijkh­eid. Omdat de hartelijkh­eid van de gemeenscha­p me zo trof, heb ik hen uitgenodig­d.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Pastoor Tom Schelleken­s kan het goed vinden met de leden van Sementes do Verbo.
FOTO PATRICK VAN DYCK Pastoor Tom Schelleken­s kan het goed vinden met de leden van Sementes do Verbo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium