Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruziënde broer en zus communicer­en alleen via berichten op raam

Anderlecht­icoon Paul Van Himst verwelkomt nieuwe voorzitter Marc Coucke en gelooft nog in titel

-

De vuile voeten van Marc Coucke in de bestuurska­mer en de slechte voeten van Kums en co op het veld: wat is dat toch allemaal met Anderlecht? Wie kan daar beter over oordelen dan clubicoon Paul Van Himst (74)? De paars-witte legende heeft begrip voor de revolutie in het Vanden Stockstadi­on en aan de vooravond van de klepper tegen Club Brugge gelooft hij zelfs nog in een 35e landstitel. Tenminste, als SintGuido nog eens meespeelt. Want: “Anderlecht blijft Anderlecht.”

Op bezoek bij Brésor in Relegem, de koffiebran­derij van Paul Van Himst. Het is altijd genieten, met Popol praten over paars-wit. Ook al is ‘zijn’ voetbal “al jaren” ver weg. En ook al is er een revolutie aan de gang in ‘zijn’ club. Binnen de kortste tijd vallen de woorden “ancien regime” en “Coucke”. Daags voordien was zijn ex-ploegmaat en vriend Jan Mulder hier nog op bezoek. We horen Jan nóg mopperen: “Wat gebeurt er toch allemaal met onze club, Paul?”

“Jan is daarin een stuk nostalgisc­her dan ik”, glimlacht Van Himst. “We zijn samen grootgebra­cht in het ancien regime, hé. Met Constant Vanden Stock, al van mijn achtste. En daarna kwam Roger. Iedereen zegt: Coucke heeft Anderlecht gekocht. Maar ik zeg: De oude dynastie heeft de club verkocht. Begrip daarvoor. Maar dan weet je: een andere mentalitei­t en andere mensen. Pak Roger en pak Marc Coucke. Dat zijn twee verschille­nde mensen, hé. En toch vind ik écht: Anderlecht zal altijd Anderlecht blijven.”

Polle Gazon, 566 matchen voor RSCA, zal het meer dan één keer herhalen. “Anderlecht blijft Anderlecht. Ik voel me nog steeds thuis in de eretribune.” Al ziet die er stilaan anders uit, zonder ex-manager Herman Van Holsbeeck, vorige week woensdag ontslagen. Zonder huisadvoca­at Daniël Spreutels, vorige vrijdag bedankt. En misschien zondag ook nog zonder exvoorzitt­er Roger Vanden Stock, nog op vakantie.

Koffie leveren aan KVO

Maar voor de Raad van Wijzen, zoals Coucke zelf het trio Michel Verschuere­n (87), Paul Van Himst en Eddy Merckx (72) noemde, zal er altijd plaats zijn. Monumenten­zorg, heet dat. Van Himst noemt dat anders: “Ik hoor tot het oude meubilair, zonder enige functie. Wel die van ambassadeu­r. Eddy en ik worden altijd uitgenodig­d op alle Europese verplaatsi­ngen. Ik vind dat heel plezant en heb niet het gevoel dat dit snel niet meer het geval zal zijn. Al zag ik ook wel dat er op de match tegen Gent op de eretribune al verschille­nde plaatsen van vroeger, uit de omgeving van Roger, waren ingenomen door mensen van Coucke. Ik krijg elk jaar mijn abonnement, maar als ze ook

Paul Van Himst, Anderlecht­icoon

“Ik vind het delicaat om te spreken over het systeem van Hein, gezien de successen die hij heeft gehaald met Gent. Maar ik ben meer voor het systeem-Yves Vanderhaeg­he.”

Paul Van Himst, Anderlecht­icoon

“Tegen AA Gent waren al verschille­nde plaatsen op de eretribune ingenomen door mensen van Coucke. Als ze ook mijn plaats nodig hebben, dan is dat maar zo. Ze moeten maar bellen.”

 ?? FOTO ERIK VAN EYCKEN ??
FOTO ERIK VAN EYCKEN
 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ??
FOTO TOM GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium