Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goed luisteren naar Popol

- FRANK BUYSE VOETBALRED­ACTEUR

Paul Van Himst is op zijn 74e Anderlecht pur sang. Ook vandaag. Al voltrekt zich momenteel op zijn club met de komst van Marc Coucke een revolutie waarbij nogal wat van zijn ‘kameraden’ sneuvelen. En al moet die typische Brusselse bonhomie – die de nieuwe voorzitter “adel uit de twintigste eeuw” noemt – plaatsmake­n voor een modern, dynamisch en jong(er) bedrijfsma­nagement met nieuwe namen. Popol toont begrip. Dan is Van Himst naast een schat van een man ook wel een ondernemer – zijn koffiebran­derij Brésor telt twaalf werknemers – is dat begrip dan verrassend? “Een nieuwe mentalitei­t, nieuwe pionnen.” Het mocht misschien wel, de Moderne Tijden. “En als er geen plaats meer is voor mij op de eretribune, dan moeten ze maar bellen.”

Het was slim van Coucke – zijn vader had niet voor niets een IQ van boven de 160 – om het trio Michel Verschuere­n, Paul Van Himst en Eddy Merckx op een gezamenlij­k etentje uit te roepen tot De Drie

Wijzen van Anderlecht. Maar het zijn geen excuustruz­en, Coucke meent het nog steeds: respect voor het DNA van RSCA. Op het etentje met Mister Michel, Popol en De Kannibaal is het Van Himst trouwens opgevallen hoe goed Coucke kon luisteren. Misschien moeten we met z’n allen goed luisteren naar Van Himst. En is Coucke niet de meedogenlo­ze stormram die bij het patriarcha­le Anderlecht

nonkel Herman zomaar op straat zette zonder auto. Die huisadvoca­at Spreutels, type Brusselse beau monde, met een telefoontj­e van anderhalve minuut de wacht gaf:

Het stoort toch niet?

Misschien is Coucke vooral een ondernemer die razendsnel vooruit wil. Niet meedogenlo­os, maar kordaat. Geen tijd en geldverlie­s als (de al of niet terecht gebelgde) Van Holsbeeck vasthoudt aan zijn immense ontslagpre­mie. Het doet denken aan de intrede van het duo Bart VerhaegheV­incent Mannaert in 2011, die van Club Brugge een modern bedrijf maakten. Plots was Club niet langer de warme, familiale volksclub van Antoine Van Hove, maar een koud bedrijf. Vorig jaar sloot Club Brugge het boekjaar af met een exploitati­ewinst van 4,5 miljoen euro. Dat is dus goed gelukt. Anderlecht had een exploitati­everlies van 42 miljoen euro, dat heeft die adel dus niet zo goed gedaan. Club Brugge werd twee jaar geleden kampioen en wordt dat dit seizoen wellicht opnieuw. Geen mens die nog zeurt over het ‘bedrijf Club’. Popol heeft gelijk: Coucke verdient misschien meer begrip en krediet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium