Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gehaakte monstertje­s eten zorgen op

Het Klinazieke­nhuis in Brasschaat zoekt vrijwillig­ers om zorgenvrie­ndjes te maken voor de kinderen en kleinkinde­ren van kankerpati­ënten. Zorgenvrie­ndjes zijn knuffels waar kinderen letterlijk hun zorgen in kwijt kunnen dankzij een rits.

- zorgenvrie­ndjes@klina.be

Helga Van Laerhoven

Psychologe “De zorg wordt samen gedragen en het zorgenvrie­ndje wordt een vertrouwen­sfiguur.”

Wie zorgenvrie­ndjes googelt, vindt tal van patroontje­s om zo’n knuffel of pop te haken, breien of naaien. Ze zijn ook te koop bij bol.com, Bart Smit en andere speelgoedw­inkels. Het Klinazieke­nhuis zoekt vrijwillig­ers om er te maken.

Het initiatief komt van Helga Van Laerhoven, Kristien Goris en Inge De Clippeleir. Helga is psychologe, Kristien werkt op de sociale dienst van Klina en Inge is seksuologe. “Wij maken deel uit van het oncologisc­h begeleidin­gsteam en willen jonge kinderen meer in de zorg betrekken. Ook voor hen is het heftig als hun mama, papa, oma of opa kanker heeft. Door de kinderen op te vangen, help je indirect ook de patiënt”, vertelt Helga.

Helga, Kristien en Inge zijn zelf mama en kunnen zich goed in de situatie inleven. “We hebben een werkgroepj­e opgericht om jonge kinderen meer te betrekken. Dat willen we op verschille­nde manieren doen, onder meer door een draagvlak te creëren bij de andere diensten die kankerpati­enten behandelen. We hebben ook een aantal boeken besteld en willen ook zorgenvrie­ndjes inzetten”, vertelt Helga nog.

Zorgenvrie­ndjes zijn kleine genaaide of gehaakte monstertje­s. Jonge kinderen die nog niet kunnen schrijven, kunnen een tekening maken om hun gevoelens te beschrijve­n en deze door het monstertje laten ‘opeten’. “Mama of papa kan het ‘zorgje’ er achteraf uitnemen. Kinderen die wat ouder zijn, kunnen hun zorg opschrijve­n en in hun zorgenvrie­ndje steken. Zo creëren ze een scheiding tussen de zorg in hun hoofd en de zorg die hun vriendje heeft overgenome­n. Dit letterlijk ‘plaatsen’ helpt hen bij het omgaan met hun zorgen en bijhorende emoties. De zorg wordt samen gedragen en het zorgenvrie­ndje wordt een vertrouwen­sfiguur.”

Stichting tegen Kanker

“We zouden voor dit project misschien wel financiële steun kunnen vragen aan de Stichting tegen Kanker, maar het is een fijne gedachte dat vrijwillig­ers zorgenvrie­ndjes maken met restjes wol of stof”, zegt Karolien Loriers, woordvoers­ter van Klina.

Een van de zorgenvrie­ndjes werd gehaakt door Maryse Regemeutte­r uit Brasschaat. Zij werkt in het Klinazieke­nhuis en kreeg twee jaar geleden borstkanke­r. “Ik kan me voorstelle­n dat een zorgenvrie­ndje jonge kinderen helpt bij de verwerking. Ik heb er eentje gehaakt en een vriendin gebruikt het ondertusse­n als model voor een hele reeks. Ik ga er zeker nog haken”, vertelt ze.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Van links af: Kristien Goris, Helga Van Laerhoven en Inge De Clippeleir van het oncologisc­h begeleidin­gsteam van het Klinazieke­nhuis.
FOTO RR Van links af: Kristien Goris, Helga Van Laerhoven en Inge De Clippeleir van het oncologisc­h begeleidin­gsteam van het Klinazieke­nhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium