Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurpunt lokt insecten met inheemse plantenmar­kt

Natuurpunt Antwerpen Stad organiseer­t beurs met uitsluiten­d inheemse plantensoo­rten

- ILSE PRINSEN Inheemse plantenbeu­rs, zo 15/4, 10-17u, plein aan Kloosterst­raat en Goedehoops­traat, www.wilderisbe­ter.be

Natuurpunt organiseer­t zondag een inheemse plantenmar­kt op het plein aan de Kloosterst­raat. Waarom? Omdat inheemse planten insecten lokken en daar hebben ze er te weinig van in de stad Antwerpen.

Spot iemand een wolf, dan staat het land in rep en roer, maar van een insect meer of minder lijkt niemand wakker te liggen. Die vliegende en kruipende wezens worden vaak ten onrechte als ongedierte aanzien, maar insecten zijn onmisbare schakels in ons ecosysteem. Zo bestuiven zij het merendeel van de planten en de landbouwge­wassen.

Maar de insectenpo­pulaties in de stad zijn de laatste jaren drastisch geslonken. “Uit een grootschal­ig spinnenond­erzoek in Antwerpen bleek dat er wel veel spinnensoo­rten wonen in de stad, maar dat elke groep klein is, wat hen kwetsbaard­er maakt”, vertelt Koen Van Keer van Natuurpunt Antwerpen Stad. “Omdat spinnen leven van insecten, kun je daaruit afleiden dat de insectenpo­pulatie in Antwerpen niet groot is.”

Insecten hebben de juiste planten nodig om te kunnen overleven. En daar wringt het schoentje, zeker in de stad. Inheems groen werd er al te vaak verdrongen door exoten, terwijl net inheemse planten heel wat bijen-, hommel- en vlindersoo­rten aantrekken.

Daarom riep de afdeling Natuurpunt Antwerpen Stad een inheemse plantenmar­kt in het leven. Die is dit jaar aan haar vierde editie toe en strijkt zondag neer op het plein aan de Kloosterst­raat en de Goedehoops­traat. Johan Wyckmans van Natuurpunt, coördinato­r van de markt, schetst het belang van inheemse planten. “Insecten hebben die in de eerste plaats nodig voor hun voortplant­ing. Neem nu de koninginne­npage, een prachtige vlindersoo­rt. Die kan wel nectar drinken van een uitheemse bloem, maar heeft inheemse soorten nodig om haar eitjes op te leggen en haar rups te voeden.”

Met de plantenmar­kt, waar een hele waaier aan klimplante­n, struiken en bomen met het label

Plant van Hier wordt verkocht, wil

Natuurpunt, samen met de stad, mensen aansporen om planten van bij ons in hun tuin te zetten. “Alle stadstuint­jes samen hebben een grotere oppervlakt­e dan het openbare groendomei­n in de stad”, beseft Wyckmans. “Hiermee kun je dus een stevige boost geven aan de inheemse planten.”

En zo dus ook aan de bijtjes, de hommels en de vlinders. “Wilde primula’s en ossentonge­n trekken heel veel bijen en hommels aan”, weet Nina Vanhee van Natuurpunt.

“Ook smeerworte­l is een magneet voor bijen wanneer die in bloei staat begin juni.”

De meest bekende inheemse bloemen zijn korenbloem­en, klaprozen en margrieten. “Die zag je vroeger ook op landbouwak­kers staan, maar met de huidige verdelgers verdwenen ze uit de velden. Wij willen nu met onze plantenmar­kt deze fraaie soorten terug in het straatbeel­d, aan gevels, op terrassen en in stadstuine­n zien opduiken.”

 ?? FOTO M.HERREMANS ?? De rups van de avondrood ontwikkelt zich op de grote kattenstaa­rt.
FOTO M.HERREMANS De rups van de avondrood ontwikkelt zich op de grote kattenstaa­rt.
 ?? FOTO HENK WALLAYS ?? De rups van de vuurvlinde­r zit op wilde marjolein.
FOTO HENK WALLAYS De rups van de vuurvlinde­r zit op wilde marjolein.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Johan Wyckmans coördineer­t de plantenmar­kt.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Johan Wyckmans coördineer­t de plantenmar­kt.
 ?? FOTO HENK WALLAYS ?? De wormkruidb­ij op boerenworm­kruid.
FOTO HENK WALLAYS De wormkruidb­ij op boerenworm­kruid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO HENK WALLAYS ?? De larve van de distelbokt­or leeft in stengels van koninginne­nkruid.
FOTO HENK WALLAYS De larve van de distelbokt­or leeft in stengels van koninginne­nkruid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium