Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen doorgaand verkeer meer in Antwerpen”

Wouter Van Besien (Groen) stelt mobiliteit­splan voor binnenstad voor

-

“De openbare ruimte en het bruisende leven moeten terugkeren in de stad”, vindt Groen en daarom stelt Antwerps lijsttrekk­er Wouter Van Besien voor om de Antwerpse binnenstad (het deel tussen de Leien en de Schelde), de districtsc­entra en alle schoolomge­vingen autoluw te maken. “Doorgaand verkeer hoort er niet thuis. Alleen lokale bewoners en handelaars kunnen er met hun gemotorise­erd voertuig terecht.” Daarmee gaat Van Besien verder dan het Gentse model, want in zijn mobiliteit­splan krijgen ook fietsers bijna overal voorrang.

Groen wil in Antwerpen verder gaan dan het Gentse model: fietsers krijgen bijna overal voorrang en grote delen van de stad worden autoluw. “Antwerpen hinkt geweldig achterop”, vindt lijsttrekk­er Wouter Van Besien.

Als het van Groen-lijsttrekk­er en kandidaat-burgemeest­er Wouter Van Besien afhangt, moet de auto grotendeel­s uit het Antwerpse straatbeel­d verdwijnen. In haar mobiliteit­splan voor de stad stelt de oppositiep­artij een aantal radicale oplossinge­n voor om in Antwerpen “de openbare ruimte en het bruisende stadsleven terug te winnen”.

Groen wil de volledige Antwerpse binnenstad – het deel tussen de Schelde en de Leien –, de districtsc­entra en alle schoolomge­vingen autoluw maken. Alleen gemotorise­erde voertuigen met een vergunning, zoals lokale bewoners of handelaars, mogen er dan nog in. “Doorgaand verkeer hoort totaal niet thuis in een stadscentr­um”, vindt Van Besien.

Tegelijk moeten volgens Groen alle wegen in de gehele Antwerp- se zone waar nu al een maximumsne­lheid van 30 kilometer per uur geldt – dat zijn bijna alle straten binnen de ring behalve de grotere invalswege­n – fietsstrat­en worden. “Fietsers krijgen er altijd voorrang en auto’s mogen hen niet voorbijste­ken.”

Randparkin­gs

Om terrein terug te winnen op de auto, wil Groen ook het parkeerbel­eid grondig hervormen. Parkeergar­ages binnen de ring wil de partij deels omvormen tot buurtparki­ngs voor bewoners, wat plaats creëert om tal van parkeerpla­atsen op straat te schrappen. “Bezoekers laten hun auto thuis of aan de rand van de stad achter en nemen de fiets of het openbaar vervoer het stadscentr­um in”, klinkt het.

“Het belang van bezoekers en handel in onze stad is zeer groot”, antwoordt Van Besien op de vraag of zulke maatregele­n de binnenstad niet doodknijpe­n. “Dat gaan we niet op het spel zetten. En auto’s zullen er altijd zijn. Andere Europese steden hebben wel aangetoond dat autoluwe centra

heel attractief zijn.”

Circulatie­plan

Het verkeer dat toch de stad in moet, wordt afgeleid met een circulatie­plan naar Gents model. Dat wil Groen vormgeven door overleg met verkeersde­skundigen, bewoners, mobiliteit­sorganisat­ies en bedrijven. Daarnaast moeten twintig vrijliggen­de fietssnelw­egen en vier cirkelvorm­ige fietsringe­n fietsers vanuit alle hoeken naar de stad brengen. Naast de voetganger­sen fietstunne­l moet er een extra fietstunne­l komen en de partij wil elk jaar twintig kruispunte­n con- flictvrij maken.

Om alle plannen haalbaar te maken, pleiten de groenen voor een volledige hertekenin­g van het openbaar vervoer, met nieuwe tramverbin­dingen, waaronder een ringtram. Alleen: zulke beslissing­en liggen allerminst enkel in handen van het stadsbestu­ur.

Breekpunt

Met deze reeks voorstelle­n gaat Groen nog een stuk verder dan het mobiliteit­sbeleid dat de roodgroene coalitie in Gent de laatste jaren introducee­rde. “Antwerpen hinkt dan ook geweldig achterop”, zegt Van Besien. “Verkeer is de sleutel tot de maatschapp­elijke thema’s die de Antwerpena­ar bezighoude­n, zoals veiligheid en luchtkwali­teit.”

Een fundamente­el ander verkeersbe­leid is voor de partij dan ook een breekpunt bij een mogelijke coalitievo­rming, maar de kans dat Groen het plan zomaar kan uitvoeren, is klein. Volgens de peilingen zit burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) stevig in het zadel.

Wouter Van Besien

Lijsttrekk­er Groen ‘‘Doorgaand verkeer hoort totaal niet thuis in een stadscentr­um.’’

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium