Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder visie

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Dat is erover”, mompelde een collega toen het bericht over een nieuwe staking door de federale ambtenaren binnenliep. Uit protest tegen de hervorming­splannen van minister van Ambtenaren­zaken Steven Vandeput roepen de vakbonden een staking uit. Op 30 april, de maandag voor 1 mei. Op die dag staken biedt de actievoerd­ers de kans om van een mooi vierdagenw­eekend te genieten. Ah ja, zegt Marc Saenen van de christelij­ke vakbond, we hadden gevraagd om van 30 april een betaalde verlofdag te maken en de minister heeft geweigerd ons die te geven.

Dus nemen ze hem gewoon.

Redelijk aanmatigen­de taal is dat. Sympathie voor hun acties zullen de bonden hier niet mee winnen. Maar dat is blijkbaar ook niet de bedoeling. De drie overheidsb­onden voeren een keiharde, vooral politieke strijd tegen de hervorming­splannen van N-VA-minister Vandeput. Volgens hen pleegt hij “de ene na de andere aanval op het openbaar ambt”, gaat het alleen maar over snoeien en snijden. En dat dan nog “zonder enige visie”.

Dat is allemaal behoorlijk overdreven. Al vele jaren geleden is afgesproke­n om fors te snoeien in het Belgische ambtenaren­bestand. Door natuurlijk­e afvloeiing zijn er de voorbije tien jaar ongeveer 14.500 federale ambtenaren verdwenen. Een tweede stap is nu de hervorming van het ambtenaren­statuut dat al bijna tachtig jaar oud is en dus niet meer bruikbaar in deze tijden. Twee jaar geleden heeft Vandeput zijn plan uit de doeken gedaan: een aantal verworvenh­eden zoals het opnemen van ziektedage­n wordt afgebouwd, er wordt geïnvestee­rd in het opnieuw in dienst nemen van langdurig zieken, er wordt structuur gebracht in de wildgroei van verlofdage­n, ongelijkhe­den uit het verleden worden weggewerkt, maar er zijn wel degelijk maatregele­n in het plan opgenomen om het ambtenaren­apparaat beter af te stemmen op de noden van deze tijd. Intussen moeten ambtenaren, net al alle werknemers, langer werken.

Die hervorming is een hele boterham. Dat er ongerusthe­id heerst bij de betrokkene­n is logisch, maar de houding van de bonden wakkert die alleen maar aan. De hervorming van de ambtenarij is onvermijde­lijk en het is de taak van de bonden om deze zo goed mogelijk mee te begeleiden, niet om voortduren­d te staken tegen alles wat de minister voorstelt. Als er iemand visie mist in deze hele discussie is het wel het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium