Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De tijd dat projectont­wikkelaars met alles wegraakten is voorbij”

- PATRICK VINCENT

In Kontich is ‘slechts’ 52% van de inwoners tevreden over de natuur en het groen in de gemeente. Een opmerkelij­k cijfer, zeker als je weet dat die tevredenhe­id in Antwerpen 63% bedraagt en in Brasschaat zelfs 96%. We legden het lage cijfer voor aan Wim Annaert, schepen van Ruimtelijk­e Ontwikkeli­ng, Milieuzorg en Groen voor de lokale partij Sander. Hij leidde ons rond om het lokale groenbelei­d toe te lichten. “Veel van onze inspanning­en zullen pas op langere termijn zichtbaar worden.”

We staan op een grasplein op de kruising van de Bergstraat en de Lijsterbol­straat, vlak bij het kerkhof van Kontich. “Tot twee jaar geleden was dit een rotonde”, vertelt Wim Annaert, net 55 geworden. “Aan één kant hebben we de weg opgebroken en hebben we gras gezaaid. Nu kunnen de buren hier op hun gemak met elkaar keuvelen en kunnen kinderen spelen zonder dat ze een straat moeten oversteken. Ook elders in de gemeente voeren we identieke ingrepen uit en bij het bekendmake­n van die plannen gaan de buurtbewon­ers altijd op hun achterste poten staan. ‘Oeioei, mijn parkeerpla­ats verdwijnt.’ Of: ‘Dat gaat hier binnen de kortste keren vol hangjonger­en zitten.’ Maar na twee jaar heb ik nog geen enkele klacht gekregen over deze ingreep. Een Vlaming is zo. Je hoort hem alleen als hij te klagen heeft. Dat vind ik wel jammer. Een schouderkl­opje af en toe zou toch deugd doen.”

Verbaasd

Wim Annaert, gepokt en gemazeld in de lokale natuurbewe­ging, steekt niet weg dat hij verbaasd is over de lage cijfers in de gemeentemo­nitor. Maar hij snapt het wel. “Vroeger voerde het Kontichse gemeentebe­stuur een ad-hocbeleid als het op groen aankwam. Een burger klaagde dat er een boom gesnoeid moest worden, de schepen liet dat uitvoeren. Daar zijn we mee gestopt. We gaan niet langer bomen kappen omdat een bewoner zijn oprit wil verbreden. Wij hebben nu uitgestipp­elde doelstelli­ngen. Vroeger werd er in het laatste jaar voor de verkiezing­en nog snel een bosje aangeplant. Dan mocht de natuurbewe­ging mee met de schepen op de foto voor de krant en dat was het volledige natuurbele­id. Projectont­wikkelaars en bedrijven raakten met alles weg. Er waren wel regels over bufferzone­s en zo, maar niemand liet ze naleven. Die tijd is voorbij. Wij leggen verplichti­ngen op. En wij pakken het veel gerichter aan.”

Die planmatige aanpak zal veel met zijn wetenschap­pelijke achtergron­d te maken hebben. Zaterdag, zondag en maandag is de schepen met zijn gemeente bezig, de andere vier dagen is hij als professor biologie aan de slag op het departemen­t neuroweten­schappen van de KU Leuven, waar hij moleculair alzheimero­nderzoek doet.

10.000 bomen

“In vijf jaar is er in Kontich 16 hectare nieuwe natuur bijgekomen”, zegt hij trots. “6,5 hectare daarvan bestaat uit nieuw bos. We hebben tienduizen­d bomen aangeplant. Dat is vrij uitzonderl­ijk in de Antwerpse Zuidrand, een sterk geürbanise­erde, van nature bosarme regio. Nu zijn we overal grond aan het opkopen om onze natuurgebi­eden te verbinden via trage wegen voor fietsers en wandelaars.”

Hij neemt ons mee naar de Hessepoell­ei in deelgemeen­te Waarloos, een voorbeeld van zo’n trage weg. “Wij hebben hier de grond aangekocht van de Kerkfabrie­k om fietsers en wandelaars op een veilig pad door het dorp te loodsen. Wie naar de Chiro, de voetbalclu­b, het kinderdagv­erblijf of de kerk gaat, komt nu geen auto meer tegen.”

Annaert wijst naar de boomgaard die naast het pad werd aangeplant en de houtkant die tot aan het Hessepoelb­os loopt. “Over tien tot vijftien jaar zal dit landschap er totaal anders uitzien en zal de biodiversi­teit veel groter zijn.”

De vader van vier kinderen was nooit eerder in de politiek actief. Tot hij samen met andere geëngageer­de dorpsgenot­en de lokale partij Sander oprichtte, kort voor Samen Anders. “We wilden de hegemonie van de CD&V doorbreken en dat is ons van de eerste keer gelukt.” Sander profileert zich links-liberaal en progressie­f, maar voelt zich prima in de coalitie met de N-VA, die de burgemeest­er levert. “De nationalis­ten in Kontich zijn er van de progressie­ve kant”, lacht hij. “Wij willen graag samen verder na de verkiezing­en. De samenwerki­ng tussen de verschille­nde departemen­ten loopt gesmeerd. Als ik zo’n rotonde laat vergroenen, werk ik samen met mijn N-VA-collega van Mobiliteit en Openbare Werken. Het heeft geen zin om alleen maar dingetjes voor ons eigen departemen­t binnen te halen en dan daarmee gaan stoefen tijdens de verkiezing­scampagne. Dit is teamwerk.”

De professor is een bevlogen man. Hij vertelt vol vuur over het nieuwe vlonderpad in het Langbos en over de toekomstig­e Parkwijk Groeningen naast de E19 aan het Sint-Ritacolleg­e met een revolution­aire geluidswal die het geraas en het fijn stof van de auto’s buiten zal houden. “Wij hebben de projectonw­ikkelaar gedwongen om maar 10 hectare te gebruiken van de 20 die oorspronke­lijk voorzien waren. De andere helft

Wim Annaert Schepen

“Een Vlaming hoor je alleen als hij te klagen heeft. Een schouderkl­opje af en toe zou deugd doen.”

“Vroeger legde het gemeentebe­stuur in het jaar voor de verkiezing­en nog snel een bosje aan. Een foto voor de gazet. Klik! En dat was het volledige natuurbele­id.”

moet hij als park inrichten. Hij staat dus een deel van zijn winst af, maar krijgt daarvoor wel kwaliteit in ruil. Die 10 hectare zorgen meteen voor het grootste park in heel Kontich. En door één weloverwog­en knip te maken in de Pierstraat wordt heel die nieuwe wijk bovendien een grote, autoluwe zone.”

Nature Run

De oude spoorwegbe­rmen die door Kontich lopen zijn nu nog een woestenij, maar de gemeente kon ze kopen van de NMBS en eentje wordt al deze zomer heraangele­gd als een fiets- en wandelpad, een oost-westaftakk­ing van de fietsostra­de tussen Antwerpen en Mechelen. “We trekken de natuurbele­ving veel meer het centrum in. De Kontichnaa­r zal niet langer de auto moeten instappen om een natuurwand­eling te maken of om op een rustig plekje een boek te lezen. Deze zondag organiseer­t Natuurpunt een Nature Run, een looptocht van tien kilometer. Slechts twee kilometer van het parcours loopt op de normale verkeerswe­gen. Twee weekends geleden hebben we speciaal daarvoor met vijftien vrijwillig­ers nog een looppad van een kilometer aangelegd.”

40.000 bloembolle­n

We staan in de Volderij, een 21ste-eeuwse nieuwbouww­ijk, waar de schepen ons toont hoe hij het groen en de natuur in de dorpskern wil brengen. Tussen de appartemen­ten liggen vijvers die het regenwater opvangen en overal daarrond een symfonie van geel en wit. “In 2013 zijn we begonnen met het aanplanten van vijfhonder­d bloembolle­n. Ik was nog zo naïef dat ik die eerste bollen uit eigen zak betaalde. Ondertusse­n hebben we er in Kontich al meer dan veertigdui­zend aangeplant.”

Die bloemen zijn cruciaal, net als het gras errond. Ze moeten bijen en insecten aantrekken, noodzakeli­jk voor de natuur. “We zijn ook een pesticidev­rije gemeente. Onkruid bestrijden we manueel met heetwateru­nits. Dat is heel arbeidsint­ensief. En op veel plekken maaien we bewust niet, of niet constant. En dat frustreert veel, vooral oudere, bewoners. Die mensen willen scherp afgelijnde haagjes en strakke gazons. Die zijn het niet gewend om tot diep in juni naar ongemaaid gras te kijken. Ze vinden dat niet proper. Terwijl het veel gezonder is en beter voor de natuur. Wij doen ons best om voortduren­d in dialoog te gaan. Dan leggen we bijvoorbee­ld uit waarom we een verdorde margriet niet weghalen. Mensen vinden dat slordig, maar als je een margriet maait, komt ze niet meer terug. Je móét die dus laten verdorren. Na een tijdje zijn ze wel mee, hoor, en sommigen bieden zelfs spontaan hun hulp aan. Maar er kruipt veel energie in.”

Cruisend door de gemeente wijst Wim Annaert op de bomen in de straten. Ook langs landelijke wegen planten ze nieuwe bomen aan, streekeige­n soorten als linde, zomereik, beuk en lijsterbes. “We hebben ondertusse­n bijna vijfduizen­d straatbome­n in de gemeente. In de kern willen we stenen canyons zo veel mogelijk vermijden. Straten met bomen zijn 3 tot 4 graden koeler. Dat maakt het verschil ’s nachts in de zomer. Met dergelijke duurzaamhe­idsbeginse­ls willen we de gevolgen van de klimaatopw­arming minimalise­ren. Dat is natuurlijk veel moeilijker dan een ad-hocbeleid, duurder ook. De inwoners zien het effect ook niet meteen, maar op lange termijn is het noodzakeli­jk.”

We rijden langs een zone die ingepland staat als kmo-gebied, maar waar de gemeente een signaalgeb­ied van gemaakt heeft. “10 à 12 hectare die we nu gebruiken voor waterbuffe­ring, nieuw bos én trage wegen.” We stappen uit achter het voetbalvel­d van VK Kontich, naast de fietsostra­de. Hier ligt het natuurgebi­ed van de Babbelse Plassen. Op een recent aangelegd looppad van verhakseld hout houden we halt en luisteren we naar de helse kakofonie van parende kikkers in de Plassen. “Ik woon niet zo heel ver hiervandaa­n”, lacht Wim Annaert. “Ik hoor die kikkers kwaken tot in mijn slaapkamer. Zalig. Ik word daar rustig van.”

 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? Schepen Wim Annaert aan de Babbelse Plassen. “Het gekwaak van de kikkers hoor ik tot in mijn slaapkamer.”
FOTO'S JOREN DE WEERDT Schepen Wim Annaert aan de Babbelse Plassen. “Het gekwaak van de kikkers hoor ik tot in mijn slaapkamer.”
 ??  ?? In de Volderij, een nieuwe wijk, vangen meertjes het regenwater op.
In de Volderij, een nieuwe wijk, vangen meertjes het regenwater op.
 ??  ?? Deze legislatuu­r zijn er in Kontich 40.000 bloemen geplant.
Deze legislatuu­r zijn er in Kontich 40.000 bloemen geplant.
 ??  ?? Achter de kerk van Waarloos legde de gemeente een nieuwe trage weg aan.
Achter de kerk van Waarloos legde de gemeente een nieuwe trage weg aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium