Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na de deelfiets: de leasingfie­ts

Gebruiker betaalt maandelijk­s voor Swapfiets in Antwerpen, bij defect komt hersteller aan huis

- SACHA VAN WIELE https://swapfiets.be/

Nils Segers (28) rijdt als eerste abonnee met zijn Swapfiets Antwerpen in. Voor hem is deze stijlvolle stadsfiets met het blauwe voorwiel perfect voor zijn vaste verplaatsi­ngen in de binnenstad. Swapfiets hoopt over een jaar 2.500 abonnees te tellen in Antwerpen.

Swapfiets is een nieuw fietssyste­em dat vanuit Nederland komt. Het concept is bedacht door drie studenten van de Technische Universite­it van Delft. Met meer dan 33.000 klanten en de prijs voor ‘Dutch Start-up of the Year’ (NIMA) is Swapfiets een succes in Nederland. Het bedrijf richt zich nu ook op de Belgische markt. Na Leuven was het gisteren de lancering van Swapfiets in Antwerpen. De eerste vijftien abonnees zijn de deur uit. “In Leuven zitten we aan 150 klanten”, zegt Richard Burger van Swapfiets. “In Antwerpen hopen we over een jaar aan 2.500 abonnees te zitten. Dit is een realistisc­he doelstelli­ng, want Antwerpen is een echte fietsstad.”

Swapfiets werkt simpel: voor 17,50 euro per maand (15 euro voor studenten) krijgen klanten een fiets met zeven versnellin­gen, dubbel slot, verlichtin­g en diefstalve­rzekering. Bij een defect, zoals een lekke band, komt er binnen de twaalf uur een fietsenmak­er aan huis, die de Swapfiets repareert of ‘swapt’ voor een ander exemplaar. “Wie bij een nachtje stappen merkt dat de fiets een platte band heeft, signaleert dit aan ons en kan dan gewoon naar huis gaan”, zegt Burger. “Onze hersteller­s hebben reservesle­utels van al de fietsen. Als de fiets hersteld is, dan leveren we die gewoon bij onze klant af.”

Wanneer een abonnement wordt opgezegd, wordt de fiets verwijderd uit de stad of doorgegeve­n aan een nieuwe klant. Zo wordt vermeden dat fietsen zonder eigenaar een plaats innemen op straat en in de fietsenrek­ken.

Mooie aanvulling

Swapfiets opende een winkel op het Mechelsepl­ein in het hartje van Antwerpen. Borgerhout­enaar Nils Segers is één van de vijftien eerste klanten. “De Swapfiets is ideaal voor mijn vaste verplaatsi­ngen in de binnenstad en een aanvulling op mijn deelfietsa­bonnement van Velo”, zegt Segers. “Als er een defect is, komen ze het herstellen. Ik rij jaarlijks 30.000 kilometer per jaar met de auto, maar in de binnenstad neem ik de fiets of ga ik te voet. Als meer mensen dat eens zouden doen, dan kunnen mensen die echt de wagen nodig hebben wel vlot rijden in de stad.”

Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) is blij met deze aanvulling op bestaande fietssyste­men, zoals onder meer Velo en Cloudbike. “De Swapfiets is een nieuw aanbod voor al wie geen eigen fiets wenst aan te kopen, maar wel graag permanent een fiets ter beschikkin­g heeft”, zegt Kennis. “Antwerpen wil trendsette­r zijn in slimme mobiliteit. We gaan van ‘mijn auto, mijn vrijheid’ naar ‘mijn mobiliteit, mijn vrijheid’. Swapfiets zal studenten aanspreken, maar ik ben ervan overtuigd dat ook bedrijven interesse hebben in dit systeem.”

 ??  ?? Nils Segers rijdt buiten uit de winkel met zijn Swapfiets. Al vijftien fietsers hebben een abonnement genomen.
Nils Segers rijdt buiten uit de winkel met zijn Swapfiets. Al vijftien fietsers hebben een abonnement genomen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium