Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Colruyt gaat strijd aan tegen zwerfafval

Supermarkt­keten zet in op vuilnisbak­ken en sensibilis­ering

-

Colruyt gaat 220 winkelpark­ings en centrale sites van de groep voorzien van minstens één peukenpaal en een afvaleilan­d met sorteervui­lnisbakken voor pmd en restafval. Bedoeling is om op die manier zwerfvuil tegen te gaan. De supermarkt­keten trekt in totaal 700.000 euro uit voor 600 nieuwe vuilnisbak­kken, evenveel peukenpale­n en dertig hangende vuilnisbak­jes, zo werd donderdag bekendgema­akt op een persconfer­entie.

Enkele maanden geleden werd het principe al getest op elf winkelpark­ings van de groep, waarvan zes in Vlaanderen. Met resultaat, zo bleek, want op de testsites lag naderhand 40% minder zwerfvuil. Bovendien werd meer afval correct weggegooid en verbeterde ook de netheidssc­ore aanzienlij­k. In totaal werd in de testfase tien ton extra pmd opgehaald. De retailer besloot daarom om het proefproje­ct op grote schaal uit te rollen. Tegen eind 2018 moet de aangepaste vuilnisinf­rastructuu­r op alle parkings een feit zijn. De actie tegen zwerfafval kadert in het vijfjarenp­lan

Samen voor minder zwerfvuil van de groep en gaat gepaard met een sensibilis­eringscamp­agne. Zo komen er onder meer affiches in de winkels en posters in bushokjes in de directe omgeving van de winkels. “Daarnaast zijn we ook met onze transporte­urs gaan samenzitte­n en hebben we voor hen en onze andere medewerker­s sensibilis­eringsfilm­pjes gemaakt”, vult Vic De Meester, milieucoör­dinator bij Colruyt Group, aan.

“Zwerfvuil vermindert het welzijn en samenhorig­heidsgevoe­l, is slecht voor de natuur en de gezondheid van de mens en kost geld. Door de juiste infrastruc­tuur te voorzien, geef je mensen letterlijk dat laatste duwtje in de rug om hun afval correct weg te werpen”, legt professor Siegfried Dewitte van de KU Leuven uit. En dat is precies wat Colruyt wil doen. “Het experiment met de afvaleilan­den bewijst dat gedragsver­andering mogelijk is. Bovendien kiezen we op die manier ook voor een totaalaanp­ak, want zwerfvuil is meer dan alleen petflessen en blikjes”, besluit De Meester.

 ?? FOTO BELGA ?? Colruyt gaat inzetten op afvalconta­iners op parkings.
FOTO BELGA Colruyt gaat inzetten op afvalconta­iners op parkings.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium