Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fout wordt volgende week rechtgezet

Handelaars die zaak sluiten voor werkzaamhe­den krijgen opnieuw vergoeding

- (jas)

Handelaars die hun zaak hebben moeten sluiten vóór 1 juli 2017, door werkzaamhe­den voor hun deur, krijgen binnenkort opnieuw een vergoeding. De tegemoetko­ming was op 1 januari stopgezet, maar dat wordt volgende week rechtgezet, mét terugwerke­nde kracht.

Ondernemer­s die hun zaak moesten sluiten omdat er voor hun deur wordt gewerkt, krijgen daarvoor sinds 1 juli een vergoeding van 80 euro per dag.

Om in aanmerking te komen voor die premie moet er aan enkele voorwaarde­n worden voldaan. Zo kunnen handelaars pas genieten van de regeling als de werken op of na 1 juli van vorig jaar zijn gestart.

Voor werken die eerder zijn begonnen, de knip van de Leien bijvoorbee­ld, was een oude compensati­eregeling van kracht. Maar die handelaars krijgen sinds 1 januari geen vergoeding meer.

“Een onvolkomen­heid in de regelgevin­g”, reageerde Vlaams minister van Economie, Philippe Muyters (N-VA) toen. Met de overdracht van bevoegdhed­en voor de compensati­eregeling van federaal naar Vlaams niveau, is er een einddatum opgenomen voor de oude regeling. “Een fout die met terugwerke­nde kracht zal worden rechtgezet”, zei de minister toen.

“De rechtzetti­ng wordt volgende week goedgekeur­d door de Vlaamse regering”, zegt Thomas Pollet, woordvoerd­er van minister Muyters. “De getroffen handelaars die zich genoodzaak­t voelden hun zaak te sluiten, krijgen binnenkort dus opnieuw hun vergoeding, ook voor de maanden die voorbij zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium