Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omleidinge­n busroutes jagen buurtbewon­ers de kast op

De vele werken in de stad hebben ervoor gezorgd dat bussen van De Lijn hun route hebben moeten aanpassen. Bewoners van de De Pret- en de Duboisstra­at lijden daaronder. “Het wegdek gaat kapot, bussen en auto’s kunnen elkaar niet kruisen, en bewoners trille

- BRITT PEETERS

Door de vele werken in de binnenstad, moesten de bussen van De Lijn die langs het Sint-Jansplein rijden richting Eilandje, hun routes aanpassen.

“En dus rijden er sinds vorige zomer plots bussen door onze straat. Uit het niets! Daar is onze straat allesbehal­ve voor gemaakt”, vertelt Michael De Doncker uit de De Pretstraat. “Normaal gezien gingen die bussen via de Van de Wervestraa­t, die breed genoeg is. Nu moeten ze kunnen terugdraai­en, en daar hebben ze een soort eigen rondpunt voor bedacht.”

De bussen rijden door de Van de Wervestraa­t, richting Ellermanst­raat, om dan de De Pretstraat in te draaien, vervolgens de Duboisstra­at, om terug in de Van de Wervestraa­t terecht te komen. Zo rijden ze weer richting Sint-Jansplein. Daar wringt het schoentje.

Uit bed getrild

“De Pretstraat en Duboisstra­at zijn smalle straten met bomen. Een auto en een bus kunnen niet tegelijk door de straat, de auto moet dan noodgedwon­gen naar achteren manoeuvrer­en. Dat heeft al voor heel wat chaos gezorgd. In de Duboisstra­at is er ook nog een carwash, waar soms een rijtje auto’s staat te wachten. Als er dan een bus langs moet, is er heisa.”

Maar dat is volgens Michael en zijn buren lang niet het enige probleem. “De De Pret– en de Duboisstra­at zijn kasseistra­ten. Een aantal jaar geleden hebben we moeten vechten om onze prachtige kasseien te behouden, dat is gelukt. Maar die bussen zijn zodanig zwaar, dat het wegdek eronder lijdt. Er komen steeds meer putten in. Bovendien trillen de bewoners ’s nachts ook letterlijk uit hun bed. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”, klinkt het teleurgest­eld.

Lange tijd gebruikten de chauffeurs de halte Noorderpla­ats in de Van de Wervestraa­t als eindhalte. “Met als gevolg dat er vaak heel wat bussen stonden te wachten en het verkeer ophielden. Ik begrijp dat er zo’n eindhalte nodig is, maar die plaats is helemaal onpraktisc­h.”

Michael en zijn buren waren de nieuwe situatie na enkele maanden zodanig beu, dat ze een petitie opstelden. “In oktober hebben we die naar het stadsbestu­ur gestuurd. We kregen een mondelinge belofte dat er een overleg zou komen, maar daar wachten we nog steeds op.”

Reactie De Lijn

“Door de werken aan de Noorderlij­n en de Paardenmar­kt, kunnen de bussen niet meer tot aan de Rijnkaai rijden. Ze rijden daarom tot aan de Van de Wervestraa­t. Om te kunnen keren voor de terugrit, moeten ze een blokje maken, langs de De Pret- en de Duboisstra­at. Dat is onvermijde­lijk”, reageert De Lijn-woordvoerd­er Tom Van de Vreken.

“Dat werd destijds beslist in overleg met het stadsbestu­ur én de bewoners. Er zijn geen andere mogelijkhe­den in de buurt. Er werden afspraken gemaakt om de overlast zo veel mogelijk te beperken. De eindhalte in de Van de Wervestraa­t werd onlangs verplaatst naar de Ellermanst­raat. Zo wordt de drukte daar weggenomen, en zal het verkeer opnieuw gelijkmati­ger doorstrome­n.”

Volgens Michael is dat geen oplossing. “De verkeerspr­oblemen in onze straat vermindere­n niet. We zullen ongetwijfe­ld nog tot het einde van de werken in deze ellende blijven zitten.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOUPOL­OS ?? Michael De Doncker (rechts) en zijn buren uit de De Pretstraat zien de bussen van De Lijn niet graag komen.
FOTO KIONI PAPADOUPOL­OS Michael De Doncker (rechts) en zijn buren uit de De Pretstraat zien de bussen van De Lijn niet graag komen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium