Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drankenhan­delaar lokt dieven in de val

- BRITT PEETERS

Het Bierparadi­js in Meer (Hoogstrate­n) werd zondag het slachtoffe­r van een grote diefstal: meer dan zestig lege vaten van het merk ’t Verzet werden gestolen. De dieven probeerden het waardevoll­e leeggoed te recuperere­n bij een andere drankenhan­del in Wuustwezel, amper 20 kilometer verder. Maar daar roken ze meteen onraad.

“Je helpt de politie niet elke dag met het vatten van dieven”, vertelt Nick Heyligen van drankenhan­del Prik & Tik Geysen uit Wuustwezel. Nick, de rechterhan­d van zaakvoerde­r Bjorn, en zijn collega’s kregen in het begin van de week een mailtje over een inbraak bij een andere Prik & Tikdranken­handel.

“Bij onze collega’s van het Bierparadi­js werden deze week zestig tot zeventig lege vaten bier gestolen. Ze stelden ons op de hoogte omdat er een kans was dat de dieven de lege vaten zouden proberen te verkopen.” Zulke lege vaten zijn in de meeste gevallen 30 euro waard, maar omdat het om ’t Verzet – een specifiek West-Vlaams bier – ging, wordt er per stuk 60 euro betaald.

Vier combi’s

Woensdag kreeg Geysen een telefoontj­e van een persoon die tien lege vaten ’t Verzet wilde verkopen. Net dat speciale bier dat bij het Bierparadi­js werd buitge- maakt. “We roken meteen onraad, dus hielden we hen aan de lijn terwijl we de politie verwittigd­en. Zij stelden voor om op de verkoop in te gaan, zodat ze een patrouille konden sturen wanneer de vaten werden geleverd.”

Amper drie uur later was het al prijs. “Ik zag een camionette op onze oprit rijden en er stapten drie mannen uit, die de vaten in onze winkel laadden.”

Al snel kwamen er vier combi’s van de politiezon­e Grens langs. De verkopers werden onmiddelli­jk staande gehouden, maar één van hen probeerde de benen te nemen. Daar kon Nick een stokje voor steken. “Ik had gezien hoe een van de verkopers zich verstopt had achter een vrachtwage­n. Ik maakte de inspecteur­s erop attent en gelukkig kon de laatste verdachte dus ook gevat worden. Ja, het was toch wel spannend”, klinkt het.

De tien vaten staan voorlopig

Nick Heyligen

Drankenhan­del Geysen

‘‘Toen de dieven ons belden om te vragen of we geïnteress­eerd waren, roken we onraad. We zeiden dat we de vaten wilden kopen en belden de politie.’’

nog bij drankenhan­del Geysen, in het kader van het lopende onderzoek. Binnenkort zouden ze weer bij het Bierparadi­js terechtkom­en: een opluchting voor zaakvoerde­r Tom Meys.

“Het gaat niet om alle vaten, maar het is toch fijn dat dit deel gevonden is. Dat hadden we niet verwacht”, zegt hij. “En dat hebben we te danken aan ons goede netwerk. Het was natuurlijk ook niet slim van die mannen om de vaten te willen verkopen aan een handelaar met wie wij vaak samenwerke­n.”

Meys overweegt om nog meer te investeren in beveiligin­gscamera’s. “Momenteel hebben we al camera’s, maar net op de plaats waar de inbraak plaatsvond, hangen er geen.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Nick Heyligen bij de vaten die de dieven hem wilden verkopen. Ze moeten nog bij hem blijven staan zolang het onderzoek loopt, maar daarna krijgt het Bierparadi­js ze terug.
FOTO MIA UYDENS Nick Heyligen bij de vaten die de dieven hem wilden verkopen. Ze moeten nog bij hem blijven staan zolang het onderzoek loopt, maar daarna krijgt het Bierparadi­js ze terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium