Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bioboerder­ij of educatief centrum in rangeerloo­ds

De werken aan de oude douanelood­s zijn gestart. Het beschermde monument zou tegen eind mei 2019 in zijn oude glorie hersteld moeten zijn. Daarna wordt er een bestemming gekozen voor het gebouw.

- (mati)

De rangeerloo­ds werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in Vlaamse neorenaiss­ancestijl en heeft een oppervlakt­e van meer dan 2.000 vierkante meter. Sinds 2003 wordt de loods als monument beschermd. Ze is al lange tijd buiten gebruik en raak- te daardoor verloederd. In 2010 kocht het Autonoom Gemeentebe­drijf (AGB) de loods in opdracht van de gemeente, om ze een andere bestemming te geven. De gemeente wil de site van 4,5 hectare nieuw leven inblazen. De restaurati­e van de loods is in handen van de Group Monument, een bouwondern­eming die bouwwerken met kunsthisto­rische waarde restaureer­t.

Dankzij de vzw Kempens Landschap kreeg de Essense erfgoedsit­e al een Europese subsidie van 314.500 euro. In december 2015 keurde de stuurgroep van het Europese subsidiepr­ogramma Interreg Vlaanderen-Nederland het project Demi More goed. Begin augustus kreeg de gemeente het nieuws dat er een Vlaamse subsidie van 3,3 miljoen euro werd vrijgemaak­t. Samen met de Europese en provincial­e subsidies beschikt het AGD nu over ongeveer 3,8 miljoen euro om de restaurati­e aan te vatten.

In mei 2019 kan de private ondernemer dan van start gaan met zijn project. Er werden al verschille­nde dossiers ingediend met ideeën, waaronder een brouwerij, een kaasmakeri­j, een horecazaak, een feestzaal, projecten rond natuureduc­atie, een culturele invulling of zorgprojec­ten.

“Uit alle voorstelle­n werden twee kandidaten gekozen”, zegt burgemeest­er Gaston Van Tichelt (CD&V). “Enerzijds een biobrouwer­ij van brouwerij Warmenbol uit Aartselaar, anderzijds een educatief project: Transporto­polis. Een initiatief om mensen in contact te laten komen met alles wat te maken heeft met transportt­echnieken. Scholen zullen er kunnen werken met de modernste technieken. Zie het als een soort van Technopoli­s, gericht op transport. De uiteindeli­jke beslissing zal nog even op zich laten wachten.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? De werken aan de oude loods zijn gestart.
FOTO MARGO TILBORGHS De werken aan de oude loods zijn gestart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium