Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Schoenmake­r van de paarden’ plots overleden

De kerk van Gooreind (Wuustwezel) zal morgen wellicht te klein zijn voor het afscheid van André Vorsselman­s. De bekende hoefsmid, een icoon voor zijn vakgenoten, overleed maandag op zijn 61ste onverwacht aan de gevolgen van een bloedvergi­ftiging. Hij ston

- KRISTIN MATTHYSSEN

De paardenwer­eld is in diepe rouw. De vader van amazones Annelies en Marilyn Vorsselman­s en de echtgenoot van Wendy Maas was een monument in de wereld van de hoefsmeden. Tal van jonge hoefsmeden leerden de stiel bij André Vorsselman­s. De goedlachse hoefsmid was actief in de grootste stallen.

Ook zijn familie is met verstommin­g geslagen. Vorige week was André Vorsselman­s nog gewoon aan het werk. Dochter Annelies, een internatio­nale jumpingama­zone die met haar Nederlands­e man Jeroen Dubbeldam – ook een bekende springruit­er – in Nederland woont, postte maandag het nieuws van zijn overlijden op haar Facebookpa­gina. Sindsdien stromen er honderden steunbetui­gingen binnen.

Milt verwijderd

Dochter Marilyn, die met haar man en zoontje in Gooreind woont, kan nog niet vatten wat er gebeurd is. “Via een klein wondje is er een bacterie binnengesl­open in zijn bloed. Vrijdag kreeg papa griepsympt­omen. Zaterdag is hij naar de dokter van wacht geweest en ook die dacht aan griep. Zondag werd hij opgenomen in het AZ Klina in Brasschaat en daarna is zijn toestand heel snel achteruitg­egaan. Maandag is hij overleden. Op zijn twintigste heeft mijn papa ooit een ongeval gehad waarbij zijn milt verwijderd werd. De milt speelt blijkbaar een belangrijk­e rol in de afweer tegen infecties.”

Volgens Marilyn stond heel het leven van haar vader in het teken van paarden. “Papa groeide op in een boerengezi­n in Gooreind. Ze hadden thuis koeien en boerenpaar­den. Hij is zelf beginnen te rijden. Op zijn achttiende trok hij naar de hoefsmeder­ijschool in Anderlecht. Daar volgde hij twee jaar de opleiding. In het begin verzorgde hij vooral de hoeven van de paarden uit de buurt, maar zijn klantenkri­ng breidde uit en op den duur ging hij ook aan de slag bij bekende ruiters.”

Als dochters van André Vorsselman­s zat er voor Marilyn en Annelies niets anders op dan ook paard te rijden. “Ik doe het nu nog als hobby, mijn zus heeft er haar beroep van gemaakt”, vertelt Marilyn. “We kunnen nog niet geloven wat er gebeurd is, het lijkt of papa hier elk moment nog gaat binnenstap­pen.”

Howard Vanrooy

Hoefsmid

‘‘Voor veel hoefsmeden was Dré een beetje hun ‘godfather’.’’

Vorsselman­s stond bekend als een harde werker, die zes dagen op zeven aan de slag was. “Onlangs had hij gezegd dat hij in juni met pensioen zou gaan. Wij geloofden dat niet, want papa was zo gepassione­erd door zijn vak. ‘Met pensioen gaan’ betekende bij hem gewoon iets minder hard werken. Het is zo erg en onwezenlij­k dat hij dat pensioen nu niet gehaald heeft.”

Tranen

In de paardenwer­eld is het respect voor Vorsselman­s groot. Veel paardeneig­enaars en hoefsmeden zijn diep geraakt. “Ik was de eerste medewerker van Dré”, zegt hoefsmid Howard Vanrooy uit Merksplas. “Vier jaar ben ik bij hem in dienst geweest. Voor veel hoefsmeden was hij een beetje hun ‘godfather’. Ik bewonderde hem, niet alleen voor zijn vakkennis, maar ook als mens. Het is een persoonlij­ke verdienste van André Vorsselman­s dat het niveau van de hoefsmeden in de Kempen zo hoog ligt. Dat danken we aan zijn bereidheid om zijn kennis door te geven aan jonge gasten.”

“Zelfs op zijn 61ste was hij nog heel dynamisch. Ik heb nog nooit in mijn leven zoveel volwassen mannen gezien die hun tranen de vrije loop lieten als deze week. Dat zegt genoeg”, zegt Vanrooy.

Het afscheid vindt morgen, zaterdag, om 14u plaats in de SintJozefk­erk in Gooreind.

 ?? FOTO VORSSELMAN­S ?? André Vorsselman­s, met zijn bekende guitige blik. Dochter Annelies postte deze foto.
FOTO VORSSELMAN­S André Vorsselman­s, met zijn bekende guitige blik. Dochter Annelies postte deze foto.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium