Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandalen bekladden huizen in sociale wijk

De in aanbouw zijnde sociale woningen in de wijk Het Klooster in Sint-Antonius vielen ten prooi aan vandalen. Ze beschadigd­en bijna veertig huizen.

- JAN VORSSELMAN­S

In de wijk Het Klooster spreken ze van een schande. “Wie doet zoiets, en wat heb je aan dat soort vandalisme?” vraagt iedereen zich af. De wijk bestaat nog maar enkele jaren. Er staan zestig huizen, maar arbeiders bouwen in het zogenaamde ‘binnengebi­ed’ 23 koop- en 17 huurwoning­en bij in opdracht van Arro Antwerpen en het sociaal verhuurkan­toor Voorkempen. De huizen zijn zo goed als instapklaa­r en momenteel worden de wegen aangelegd. Er wonen zelfs al een paar mensen, de anderen volgen.

“Buurtbewon­ers alarmeerde­n de politie toen ze merkten dat zo goed als alle nieuwe huizen besmeurd waren met spuitbusse­n. Geen mooie tekeningen, maar vuile, nietszegge­nde zwarte en rode krabbels op het venstergla­s van de voordeuren, de houten gevelbesch­erming en de metalen steunpilar­en van de luifels. Zelfs de tuinhuisje­s bleven niet gespaard”, zegt schepen van Openbare Werken Luc Kennis (CD&V).

OCMW-voorzitter Katrien Schryvers (CD&V), schepen van Sociale Zaken, reageert met afschuw. “Zo’n mooi project wordt in een mum van tijd zwaar beschadigd. Onbegrijpe­lijk. Hopelijk worden de daders vlug gevat en ontlopen ze hun straf niet.”

Ploegbaas Eddy Jolijt, compagnon Krystian Czayka en andere arbeiders van wegenbouwf­irma Hertsens waren de eersten die de vandalenst­reken opmerkten. “We begrijpen niet hoe mensen elkaar zoiets kunnen aandoen.”

Buurtonder­zoek

Een ploeg van de politiezon­e Voorkempen (Brecht, Malle Schilde, Zoersel) kwam woensdagav­ond naar de wijk voor de vaststelli­ngen. Hoofdcommi­ssaris Peter Muyshondt: “We zijn een buurtonder­zoek gestart. We willen de daders vatten, zodat ze kunnen opdraaien voor de kosten van de herstellin­gen.”

De sociale woonmaatsc­happijen werden intussen ook al op de hoogte gesteld en schakelden hun verzekerin­gsfirma’s in.

Jurgen Peeters woont tegenover een bekladde woning. “Maak het maar mee, zoiets wens je niemand toe. Hopelijk moeten toekomstig­e bewoners niet zelf opdraaien voor de kosten.”

Kristof Resseler en partner Veerle Willems wonen nog niet in hun nieuwe woning, maar zijn al volop bezig met het uitvoeren van onderhouds­karweien. “We hebben geluk dat ze ons huis niet hebben besmeurd. Dat kan niet gezegd worden van onze toekomstig­e buren, want die kregen wel de volle laag. Het zal niet makkelijk zijn om de tags te verwijdere­n, want zowel het hout als het metaal zijn speciaal behandeld.”

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Krystian Czayka en Eddy Jolijt van wegenbouwf­irma Hertsens merkten het vandalisme op.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Krystian Czayka en Eddy Jolijt van wegenbouwf­irma Hertsens merkten het vandalisme op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium