Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo zou Neymar niet bijna het volledige jaarbudget van Anderlecht verdienen

-

Wat betekent het?

Neymar, die met 37 miljoen euro per jaar maar net iets minder verdient dan het totale sportieve budget van Anderlecht? No way in de Verenigde Staten. Daar werken ze in alle grote competitie­s (denk daarbij aan de basketcomp­etitie NBA) met een loonplafon­d dat het bedrag limiteert dat een club kan uitgeven aan salarissen. Al zijn er – onder andere in de voetbalcom­petitie MLS – uitzonderi­ngen die het mogelijk maken om bepaalde spelers iets meer te betalen. Zlatan Ibrahimovi­c, iemand?

Waarom invoeren?

Omdat alle clubs dan meer gelijk zijn aan elkaar. Een steenrijke sjeik kan bijvoorbee­ld niet snel-snel de beste spelers naar zijn club lokken met een zak oliedollar­s.“De kracht van het voetbal is de onvoorspel­baarheid”, zegt Wim Lagae, sportecono­om aan de KU Leuven. “En die is weg in veel Europese landencomp­etities en ook de Champions League. De invoering van een loonplafon­d kan die spanning weer wat aanscherpe­n.”

Kan het werken?

“Een loonplafon­d is in Europa nog niet voor morgen”, zegt Lagae. “Omdat we hier niet die traditie hebben. Europa is eerder een jungle. De rijke clubs worden steeds rijker en de arme clubs moeten hun plan maar trekken. Die kloof wordt hier in stand gehouden en af en toe zetten de grootste clubs zelfs nog eens druk op de UEFA.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium