Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo zou de nieuwe Lukaku debuteren bij Eupen

-

Wat betekent het?

Stel: elke zomer mag de zwakste voetbalplo­eg van het afgelopen seizoen als eerste een talent uit de beloftecom­petitie kiezen. Romelu Lukaku had in dat geval wellicht gedebuteer­d bij Roeselare en Vincent Kompany had zomaar bij La Louvière terecht kunnen komen. Want met het systeem van de drafts, dat in de meeste Amerikaans­e sporten wordt toegepast, mag het slechtst presterend­e team uit het voorgaande seizoen als eerste een speler uit de nieuwe lichting kiezen om te contracter­en.

Waarom invoeren?

Met het systeem van de drafts wordt geprobeerd om het niveau van de verschille­nde clubs in evenwicht te houden. Als de zwakste ploegen worden aangevuld met de grootste talenten, dan krijg je sowieso een competitie waarin de ploegen meer aan elkaar gewaagd zijn. Lagae: “Iedereen is gebaat bij een evenwichti­ge competitie. Ook de topclubs. Want als de spankracht verdwijnt, zullen mettertijd ook de fans verdwijnen.”

Kan het werken?

“Neen. Dat kan hier niet, omdat in Europa de clubs hun eigen jeugd opleiden”, zegt Trudo Dejonghe, sportecono­om aan de KU Leuven. “Dat is een heel ander gegeven. In Amerika komen die spelers in de draft uit de college-ploegen (universite­itsploegen, red.). Het systeem is zo anders dat het niet ingevoerd kan worden bij ons.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium