Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uit vrees voor saaie Amstel: finale opnieuw gewijzigd

-

De finale van de Amstel Gold Race is opnieuw lichtjes veranderd. Vorig jaar schrapte de organisati­e de Cauberg om te anticipere­n op de afwachtend­e houding van het peloton. Die aanpassing werkte, want de koers barstte al los op 40 kilometer van de streep. Organisato­r Leo van Vliet wil ook dit jaar zo’n scenario en voerde daarom opnieuw een kleine wijziging door. In de finale worden de brede wegen vermeden en wordt er afgeweken naar smallere wegen om zo de aanvallers te bevoordele­n.

“Ik wil geen saaie Amstel. Ik wil vermijden dat ploegen gewend zijn aan de wedstrijd, zoals gebeurde in de Ronde. Vorig jaar leverde het hertekende parcours van de Ronde van Vlaanderen spektakel op. Al op de Muur van Geraardsbe­rgen begon de koers toen echt. Dit jaar moesten we wachten tot na de Muur omdat de ploegen hun tactiek hadden aangepast aan het verloop van de vorige editie. De ploegen willen alleen maar controlere­n en willen niet per se een attractiev­e wedstrijd. Wij maken het dan wel zelf attractiev­er door de aanvallers te bevoordele­n.”

Een droomwinna­ar heeft Van Vliet niet.

“Als er maar een aanvallend­e renner wint. Dat hoeft niet per se een Nederlande­r te zijn. Sagan, Valverde of een van de Belgen is ook heel mooi.”

Volgens Quick.Step-ploegleide­r Wilfried Peeters zal de wijziging weinig verschil maken. “De renners maken de wedstrijd, niet de organisato­ren”, klinkt het.

Herman Frison, ploegleide­r van Lotto Soudal, vindt de aanpassing dan weer onnodig. “Het gaat alleen over de laatste vijftien kilometer, de koers zal wellicht eerder al worden bepaald.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium