Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van horrorschr­ijfster tot kunstenare­s

‘Nel Black’ exposeert met schilderij­en op pluimen

-

Nelly Vander Beeken (45), vroeger een spring-in-’t-veld, kreeg tien jaar geleden te kampen met een spierziekt­e. Door haar beperking ging ze zich richten op de schilderku­nst. Nog tot 15 augustus stelt ze in de gemeenteli­jke bibliothee­k haar werken uitzonderl­ijk tentoon.

Uniek zijn Nelly’s werken in olie en acrylverf, geschilder­d op pluimen. Ook die zullen in de expo te zien zijn. Nelly, alias Nel Black, is eigenlijk afkomstig uit Hemiksem. Achttien jaar geleden had ze in Niel een melkronde. “Omdat ik lachend door het leven ging, noemden de klanten me ‘het zonnetje’”, zegt Nelly. “Maar ik hield op met mijn melkronde om bij de post te gaan werken. Omdat ik zo snel werkte, noemden ze me daar meestal ‘Snelly’.”

Het leven lachte Nelly toe, maar in 2009 doken er problemen op. “Een spierziekt­e veranderde mijn leven”, zegt Nelly. “Om de miserie even te vergeten, begon ik eerst kinderboek­en te schrijven en vervolgens de horrorroma­n Op Weg

naar de Hel. Ik was aan een tweede

horrorroma­n begonnen, maar de ziekte bracht ook concentrat­iestoornis­sen met zich mee, zodat ik me verplicht zag met schrijven te stoppen.”

Love Birds

“Omdat ik niet stil kan zitten en om niet altijd aan mijn onmacht te moeten denken, stortte ik me op de schilderku­nst. Ik werk met olieen acrylverf en niet enkel op doek, maar ook op pluimen. Je moet goed je ogen gebruiken als je dit wil doen, maar dat is voor mij geen probleem. Alleen mijn ogen laten me niet in de steek.”

Een van Nelly’s beste werken is De

Abdij van Bornem, ook een werk op pluimen. Met haar eerste pluimschil­dering Love Birds verwierf ze in 2017 de prijs van de week van de amateurkun­st.

De expo is elke dag open tijdens de openingsur­en van de bibliothee­k, behalve op donderdag.

 ?? FOTO PAUL VAN ROY ?? Cultuurraa­d-voorzitter Aline Jacobs, Nelly Vander Beeken en schepen van Cultuur Eddy Soetewey (N-VA).
FOTO PAUL VAN ROY Cultuurraa­d-voorzitter Aline Jacobs, Nelly Vander Beeken en schepen van Cultuur Eddy Soetewey (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium