Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid van het huis waar meer dan 120 boeken ontstonden

Volksschri­jver en verhalenve­rteller Wim Van Gelder (84) verlaat na zestig jaar ‘zijn’ Hovesestee­nweg

- KRISTIN MATTHYSSEN

Verhalenve­rteller Wim Van Gelder (84) viert zondag zijn diamanten bruiloft met Lutgarde De Greef (80). Het koppel woont die dag ook exact zestig jaar samen in zijn huis op in de Hovesestee­nweg in Boechout. Van zijn huis gaat Wim scheiden, van Lutgarde niet.

Zestig jaar getrouwd: het is weinigen gegeven in de artistieke kringen waarin Wim Van Gelder decenniala­ng rondhing. Hij ziet er nog altijd een halve hippie uit, met zijn lange haren, maar van de vrije liefde was hij geen voorstande­r. Zijn vrouw Lutgarde blijft nog altijd zijn enige grote liefde.

“Ik was zeeman toen ik haar leerde kennen”, vertelt Wim Van Gelder. “Eigenlijk was ik van Lier, maar ik ben een tijd naar het SintGabrië­lcollege in Boechout geweest. Toen ik in 1955 even aan wal was, ben ik naar een Vlaamse kermis in Boechout gegaan. Lutgarde diende er op met de gidsen, de vrouwelijk­e tak van de scouts. Ik was meteen verkocht. Na onze ontmoeting heb ik nog een jaargevare­n, maar daarna ben ik aan wal gebleven en op 15 april 1958 zijn we getrouwd.”

Vanaf de eerste dag van hun huwelijk betrok het koppel een woning op de Hovesestee­nweg in Boechout, waar ze nu nog steeds wonen en waar rasvertell­er en volksschri­jver Wim Van Gelder zijn meer dan 120 boeken schreef. Het was dus een woning waar hij veel inspiratie kreeg, maar binnenkort trekt hij er weg. “Het is een hoog huis met veel trappen. We hebben een appartemen­t gevonden op het Sint-Bavoplein in Boechout. Als we uit het raam kijken, zien we de parking van de Delhaize liggen, dus we kunnen onze diepvrieze­r wegdoen”, grapt hij. “Mijn vrouw heeft gezondheid­sproblemen, maar haar toe- stand is momenteel gelukkig onder controle. We waren aan het uitkijken naar iets anders, maar een servicefla­t is zo klein, en ik heb zo veel boeken. In het appartemen­t hebben we twee slaapkamer­s, zodat ik de tweede slaapkamer als schrijfkam­er kan inrichten. Want ik ga zeker blijven schrijven. In het najaar wil ik zelfs een verhalenkr­ant uitgeven.”

Hun huis zetten ze binnenkort te koop. “Wat we niet kunnen meenemen, gaat naar Opnieuw & Co. In het appartemen­tsgebouw wonen veel mensen die ik van vroeger ken. Een van hen heeft nog in een toneelstuk meegespeel­d dat ik geschreven heb.”

Pools en Portugees

Dit weekend trekt het diamanten paar naar de Voerstreek om te vieren met de drie zonen, hun echtgenote­s en de vier kleinkinde­ren. “Een van onze zonen woont en werkt in Thailand en is speciaal overgekome­n”, vertelt Wim, die in de loop der jaren meer dan tweeduizen­d lezingen gaf. Hij is niet voor één gat te vangen, om het in zijn eigen taal te zeggen.

Wim Van Gelder

Verhalenve­rteller

‘‘We verhuizen naar een appartemen­t op het Sint-Bavoplein, mijn vrouw heeft

gezondheid­sproblemen.’’

“Ik was studiemees­ter in het Sint-Gummarusco­llege en heb voor verschille­nde uitgeverij­en gewerkt. Mijn poëzie werd vertaald in het Pools, Portugees en Frans. Ik heb ook veel opgetreden met John Lundström. Hij zong terwijl ik mijn verhalen vertelde. Ik ben dankbaar voor mijn rijkgevuld­e leven. Hopelijk doen mijn vrouw en ik er op het Sint-Bavoplein nog vele jaren bij.”

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Wim met zijn echtgenote Lutgarde De Greef in het huis waar hij al zijn boeken schreef.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Wim met zijn echtgenote Lutgarde De Greef in het huis waar hij al zijn boeken schreef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium