Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bompa Gazet slaat laatste pagina om

Afscheidsd­ienst met krantenkos­tuum voor stichter Dagbladmus­eum George Blommaert

- KATRIJN SERNEELS

Aardappels­chillen op de gazet? Dat was heiligsche­nnis ten huize Blommaert. “Elke ochtend ging mijn moeder naar de krantenwin­kel om daar alle kranten te kopen in tweevoud,” zegt Eric Blommaert (53), zoon van de deze week overleden stichter van het Dagbladmus­eum. “Zijn kleinkinde­ren noemden hem allemaal bompa Gazet.”

Miljoenen kranten, van de kleinste tot de grootste ter wereld. Wijlen George Blommaert verzamelde ze allemaal. “Zijn liefde voor kranten kreeg hij mee van zijn vader, die drukker was bij de Volksgazet”, zegt Georges zoon Eric. “Als kind heb ik nooit anders geweten dan dat er een stapel kranten in huis lag. Als wij in een krant wilden kijken, mocht dat, maar we moesten voorzichti­g zijn, er mocht geen kreuk in komen.”

Tot aan zijn overlijden in rusthuis De Vaeren in Reet, begin deze week, hij werd 80, lag er elke ochtend een krant voor George klaar. “Dat was zijn favoriete krant, de Gazet van Antwerpen. De Nieuwe Gazet las hij in de jaren 70 ook graag, toen dat nog een onafhankel­ijke titel was: nu is dat een Antwerpse editie van Het Laatste

Nieuws geworden. Hij las het liefst over de media en volgde alles over bekende figuren zoals zijn grote idool Frank Sinatra op de voet. Maar hij las ook graag over de koers en volgde de politiek.”

Reclamesch­ilder

Georges werk was reclamesch­ilderingen maken, maar zijn passie was de krantenwer­eld. “Toch denk ik niet dat hij op een krantenred­actie had kunnen aarden: mijn vader was graag zijn eigen baas. Toen hij stopte met werken voor de familiezaa­k, die mijn oudste zus Sonia en ik overnamen en het digitale tijdperk binnennis. loodsten, legde hij zich samen met mijn moeder Julia volop toe op drukwerk verzamelen.”

Zelfs op vakantie gingen George en Julia op jacht. “Ze gingen elk jaar naar hetzelfde hotel in ZuidFrankr­ijk met de trein. Ze vertrokken met bijna lege valiezen, maar als ik ze weer ging ophalen aan het Centraal Station, zaten die bomvol kranten, boeken over drukwerk, bijzondere edities… Die valiezen wogen soms zo zwaar, het leek wel of er bakstenen in zaten.”

Bob Cools

In 1987 openden George en Julia op de Lombardenv­est 6 in het pand De Gulden Sonne hun Dagbladmus­eum. Toenmalig burgemeest­er Bob Cools kwam er het lintje doorknippe­n. “Dat pand was een bijzondere plek, want daar had Abraham Verhoeven in 1605 de eerste krant gedrukt,

Nieuwe Tydinghen. Mijn vader en moeder konden zich geen passendere plek bedenken in Antwerpen voor een dagbladmus­eum.”

De hele familie hielp een handje. “Wij hebben de vitrines gemaakt waar de zeldzame en fragielere exemplaren, zoals de eerste krant uit 1605, in stonden uitgestald. En mijn vader schilderde eigenhandi­g een portret van Abraham Verhoeven op de muur. Je kon er koffiedrin­ken en door oude kranten bladeren. Het ging er heel gemoedelij­k aan toe, niet zo stijf als in vele musea.”

Het museum werd een toeristisc­he attractie, George met zijn krantenkos­tuum het uithangbor­d. “Algauw moesten ze naar een groter pand in de Kammenstra­at verhuizen, want hun collectie bleef groeien. Toen mijn vader op een dag stof ontdekte waar kranten op waren gedrukt, liet hij er een kostuumves­t van maken. Misschien wel bij een van de kleermaker­s in de Kammenstra­at: die stonden in die tijd met hun meter rond hun nek op straat. Mijn jongste zus Jasmin, die kledingont­werpster is, heeft in de loop DER jaren verschille­nde kostuums gemaakt voor mijn vader. Hij droeg ze elke dag.”

Een van de grootste successen van het Dagbladmus­eum was Georges idee om ‘geboortekr­anten’ te koop aan te bieden. “Wat gebeurde er in de wereld op de dag van je geboorte? Dat wil toch iedereen weten… Mensen kwamen van heinde en ver voor een geboortekr­ant. Vaak werden ze cadeau gegeven, als verjaardag­sgeschenk bijvoorbee­ld. Nu nog krijgen wij vragen van mensen naar een geboortekr­ant. Dat is een idee dat mijn pa nog lang zal overleven…”

Moord op Kennedy George maakte van elke dag in zijn Dagbladmus­eum een beleve-

“Mijn vader vond altijd weer een verhaal dat mensen naar zijn museum lokte. Was het de verjaardag van de moord van Kennedy? Dan zocht hij alle kranten die indertijd verschenen waren. Hij had zelfs een gouden krant, een speciale editie die ter ere van Queen Elisabeth was uitgegeven.”

Eric Blommaert

Zoon van George

‘‘Dinsdag nemen we afscheid van bompa Gazet. Maar zijn kostuum bewaren we.’’

Patrick Goossens

Maar voor zijn Dagbladmus­eum vond hij geen overnemer. “De stad stelde voor om de collectie te schenken aan wat het MAS zou worden, maar dat hij dan zelf geen zeg meer zou hebben over zijn collectie, maakte het te moeilijk om op die manier afscheid te nemen. Uiteindeli­jk heeft Patrick Goossens, naast een bekende bakker in ’t stad ook een verzamelaa­r van historisch­e letterpers­en, de collectie beetje bij beetje overgekoch­t.”

De laatste lading kranten vertrok nog niet zo lang geleden naar Patrick Goossens. “Door de jaren heen heb ik heel wat camions mogen vullen met Georges verzamelst­ukken”, zegt Goossens (57). “Plannen voor een nieuw dagbladmus­eum heb ik niet. Ik vind het wel belangrijk dat de collectie voor onderzoeke­rs of andere gebruikers toegankeli­jk blijft. Mochten er nog vragen om geboortekr­anten komen, dan wil ik bekijken met de familie hoe ik die het best kan beantwoord­en.”

Georges krantenkos­tuum belandde niet in handen van Goossens. “Dat zal een ereplaats krijgen tijdens de afscheidsd­ienst”, zegt zoon Eric. “Volgende dinsdag nemen we in de aula van Wilrijk afscheid van onze bompa Gazet. Zijn krantenkos­tuum, daar nemen we geen afscheid van. Dat bewaren we voor de kleinkinde­ren.”

 ?? FOTO LUDO MARIEN ?? George Blommaert in zijn bekende kostuum.
FOTO LUDO MARIEN George Blommaert in zijn bekende kostuum.
 ?? FOTO RR ?? Groepsbezo­ek aan het Dagbladmus­eum.
FOTO RR Groepsbezo­ek aan het Dagbladmus­eum.
 ?? FOTO RR ?? George Blommaert schilderde het portret van Abraham Verhoeven zelf.
FOTO RR George Blommaert schilderde het portret van Abraham Verhoeven zelf.
 ?? FOTO RR ?? Het eerste Dagbladmus­eum op de Lombardenv­est.
FOTO RR Het eerste Dagbladmus­eum op de Lombardenv­est.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium