Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tijdens het marathonwe­ekend viert iedereen feest”

- (rvre)

Bij onze noorderbur­en in Rotterdam waren ze afgelopen zondag al aan de 38ste editie van de stadsmarat­hon toe. Rotterdam kreeg dit jaar 16.000 sportievel­ingen zo ver om een marathon te lopen met 99 verschille­nde nationalit­eiten. Zo’n 5% meer dan vorig jaar. “De marathon is bij ons ieder jaar uitverkoch­t. We zouden dus nog meer deelnemers kunnen aantrekken, maar voor ons is het belangrijk om het parcours beloopbaar te houden voor alle deelnemers. Het mag niet te druk worden onderweg”, zegt Mario Kadiks, directeur van de NN Rotterdam Marathon.

De marathonge­kte in de stad is er elk jaar erg groot. “Zelfs de winkels in de stad spelen met hun aanbod in op het evenement. Etalages van Hema of de Bijenkorf worden bijvoorbee­ld in een marathonkl­eedje gestoken en restaurant­s organisere­n speciale menu’s voor de lopers. Italiaanse restaurant­s gaan bijvoorbee­ld vaak voor een pasta-avond, een van de favoriete gerechten van marathonlo­pers. Het station wordt ook versierd in het teken van het loopevenem­ent. Rotterdam is op z’n mooist tijdens het marathonwe­ekend, iedereen viert feest.”

De Rotterdams­e marathon vindt plaats op zondag. Zaterdag wordt nog een andere loopwedstr­ijd gelopen door de jeugd. Nog 14.000 lopers schreven zich in voor de kwart marathon in Rotterdam in hetzelfde weekend. “Door een weekend lang wedstrijde­n te organisere­n, trek je nog meer volk nog langer naar de stad. Alle hotels zijn elk jaar volledig vol geboekt tijdens het weekend van de marathon. Een kamer reserveren doe je best maanden op voorhand. We plannen ook de wedstrijd van de jeugd op zaterdag zodat ook de jongeren blijven op zondag om de marathonlo­pers aan het werk te zien en zich te laten inspireren door hen”, aldus Kadiks.

Hoeveel toeschouwe­rs het loopevenem­ent naar de stad lokt, is niet duidelijk. “We doen er wel alles aan om ook de toeschouwe­rs een uniek weekend te bezorgen. Het parcours van de marathon loopt langs markante plekken in de stad, maar ook langs verschille­nde metrohalte­s. Zo kunnen supporters de metro gebruiken om de lopers te volgen en ze zo op een paar punten op het parcours te treffen.”

De marathon wordt zowel in Nederland als op een paar plaatsen wereldwijd uitgezonde­n. “Wie niet tot in de stad geraakt tijdens de marathon, kan de stad ook leren kennen via de live-uitzending. Ook dat is opnieuw een uitstekend­e vorm van citymarket­ing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium