Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump wacht, Assad lacht

Terwijl het westen wikt en weegt, verovert Syrisch regime belangrijk rebellenbo­lwerk

-

Donald Trump komt al terug op zijn wilde aanvalsdra­ng. Zijn bommen op Syrië kunnen ‘binnenkort, of helemaal niet binnenkort’ komen, zei hij gisteren in een terugkrabb­eltweet. Net op de dag dat het regime van president Assad na vijf jaar strijd weer heel Oost-Ghouta onder controle kreeg. Met dank aan zijn gifgasaanv­al van een week geleden.

Syrische dictator Assad zit wel degelijk achter de aanval met chemische wapens van afgelopen zaterdag in de stad Douma, bij Damascus. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron gisteren met grote stellighei­d. Hij deed zijn uitspraak in een kleuterkla­s. Het lijkt een ietwat vreemde plek om het te hebben over een gifgasaanv­al in Syrië, maar de president zou eigenlijk praten over zijn hervorming­sprogramma voor Frankrijk, terwijl het gesprek al snel over de Syrische dictator Assad ging.

De Fransen hebben bewijzen van de betrokkenh­eid van Assad, aldus Macron, al zei hij niet wat dat bewijs precies was. Of hij zich zal scharen achter een gezamenlij­ke aanval tegen Syrië, daarover beslist hij “te gepasten tijde”. “Regimes die denken dat ze alles kunnen doen wat ze willen, inclusief de ergste schendinge­n van het internatio­naal recht, mogen niet hun gang gaan”, zei hij.

Dat vond de Amerikaans­e president Trump ook. Heel luid en duiDe delijk. “Onze raketten komen eraan”, twitterde hij woensdag nog, met een uitroeptek­en. Gisteren klonk het dat de aanval misschien “helemaal niet binnenkort” zou gebeuren. Nog gisteren liet bondskanse­lier Angela Merkel weten dat Duitsland zeker niet militair zou ingrijpen in Syrië en discussiee­rde de Britse regering voort over een reactie.

Assad triomfeert

Intussen lacht de Syrische president Bashar al-Assad – het “gasmoorden­de beest”, dixit Trump – in zijn vuistje, want voor hem heeft de gifgasaanv­al in Douma wel degelijk vruchten afgeworpen. De stad was het laatste rebellenbo­lwerk in Oost-Ghouta, het gebied nabij Damascus waar regeringsl­eger en rebellen jarenlang bitter strijd om hebben geleverd.

In februari begon Assad het definitiev­e offensief tegen die rebellen en afgelopen zaterdag, 1.700 doden later, vielen de vaten met chemicalië­n. Een paar uur later gaven de laatste rebellen zich over. Gisteren maakten Russische nieuwsagen­tschappen bekend dat het Syrische regime opnieuw de volledige controle had over Douma.

Een majeure overwinnin­g dus voor dictator Assad, met dank aan zijn fanatieke supporters Rusland en Iran. Die twee landen zweren dat ze aan zijn zijde blijven staan, ook in het geval van een westerse militaire aanval. Dat in Europa en de Verenigde Staten heel veel gewikt en gewogen wordt vooraleer tot die aanval over te gaan, heeft te maken met het feit dat iedereen een directe confrontat­ie wil vermijden. Ondertusse­n krijgen Bashar al-Assad, Rusland en Iran hun zin: een Syrië waarin de eerste stevig in het zadel blijft en waar de andere twee hun achtertuin stevig kunnen uitbreiden.

Emmanuel Macron

Frans president

‘‘Regimes die denken dat ze alles kunnen doen wat ze willen, mogen niet hun gang gaan.’’

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De gasaanval heeft voor Assad vruchten afgeworpen.
FOTO EPA-EFE De gasaanval heeft voor Assad vruchten afgeworpen.
 ?? FOTO AP ?? De Amerikaans­e president wacht voorlopig af.
FOTO AP De Amerikaans­e president wacht voorlopig af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium