Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boomerangs massaal nagemaakt, winst keert niet terug

Aboriginal­s voelen zich bestolen en vragen parlement om verkoop van valse inheemse kunst te verbieden

- (jvr)

Van de hopen boemerangs en andere Aboriginal­souvenirs die in Australië verkocht worden, is 90% fake. Import, ‘made in China’. “Pure diefstal”, zeggen de oorspronke­lijke bewoners van Australië. “Ons volk en onze cultuur worden uitgezogen.” Dus vragen ze het parlement om de verkoop van valse inheemse kunst te verbieden.

Naar aanleiding van de Commonweal­th Games 2018 – een sportevene­ment met 6.600 atleten en 650.000 bezoekers in de stad Gold Coast aan de Australisc­he oostkust – raakte bekend dat boemerangs die er voor 60 Australisc­he dollar (38 euro) verkocht worden, amper 50 dollarcent (0,32 euro) opleveren voor de Aboriginal­artiesten die ze maken. Een geschilder­d emoe-ei van 88 euro brengt hen 3 euro op.

Het regent klachten daarover, maar Jabiru Boomerangs, het bedrijf dat door de Gemenebest­spelen werd aangezocht om het evenement van souvenirs te voorzien, hult zich in stilzwijge­n. De organisato­ren van de Spelen zelf halen hun handen af van de kwestie en zeggen dat het een zaak is van de betrokken partijen.

Bovenop de controvers­e rond onderbetal­ing, is 85 tot 90% van alle Aboriginal­kunst die in Australisc­he souvenirsh­ops verkocht wordt simpelweg nep. De schatting komt van de Aboriginal Art Centre Hub (AACH), een vereniging van Aboriginal­artiesten. De spullen worden gemaakt in China en Indonesië, in containers verscheept en massaal in Australië verkocht. “Het doet mij pijn om ze te zien, boemerangs ‘made in China’”, zei Dale Tilbrook, een vrouw van de Wardandi-stam die al twintig jaar een galerij met inheemse kunst runt, daar eerder over. “Didgeridoo­s gemaakt van bamboe? Bamboe komt hier niet eens voor. Dat heeft niets met onze cultuur te maken.”

Ondertusse­n heeft het Australisc­he federale parlement wel een comité op poten gezet dat vals Aboriginal­handwerk moet onderzoeke­n. In een hoorzittin­g van dat comité zei voorzitter Chad Creighton van de AACH dat de praktijk ‘aanzienlij­ke schade’ aanricht aan de Aboriginal­cultuur en de gemeenscha­ppen. “Valse kunst is diefstal, het is uitbuiting van onze cultuur en ons volk”, zegt Creighton. Dus vraagt de groep het parlement om de verkoop van namaak uit China en Indonesië niet langer toe te laten.

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium