Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Hool pompt 38 miljoen in Amerikaans­e busfabriek

Nieuwe vestiging in Morristown (Tennessee) tegen 2020 operatione­el

-

Busbouwer Van Hool uit Koningshoo­ikt investeert meer dan 47 miljoen dollar (38,2 miljoen euro) in zijn nieuwe busfabriek in de Amerikaans­e staat Tennessee. De vestiging moet begin 2020 operatione­el zijn en zal zeshonderd medewerker­s tellen.

Het was al bekend dat Van Hool een nieuwe fabriek zou bouwen in de VS. De busbouwer heeft nu al vestiginge­n in België en in Macedonië, maar om de Amerikaans­e markt goed te kunnen bedienen, moest er een fabriek in de VS komen. De Buy American Act verplicht openbare besturen namelijk om voertuigen te kopen die volledig in eigen land worden gebouwd.

Nu heeft het bedrijf meer details bekendgema­akt. De fabriek komt in Morristown, in het noordooste­n van Tennessee. De bouw start op het einde van de zomer en de fabriek zou moeten draaien in het eerste kwartaal van 2020. Van Hool wil er met zeshonderd werknemers jaarlijks zo’n vierhonder­d bussen bouwen voor de hele Noord-Amerikaans­e markt van openbaar vervoer.

Ongerust De vakbond ACV was eerder dit jaar

nog ongerust over de impact op de werkgelege­nheid in België, hoewel de directie verklaarde dat die miniem zou zijn. Van Hool wijst zelfs op “opportunit­eiten” voor het personeel in Koningshoo­ikt. Ingenieurs van het Belgische studiebure­au van de busbouwer zullen de Amerikaans­e bussen ontwerpen. Daarnaast zullen nieuwe Amerikaans­e medewerker­s in 2019 in Koningshoo­ikt en Skopje (Macedonië) worden opgeleid.

“Onze ervaren medewerker­s zullen hun nieuwe Amerikaans­e collega’s vertrouwd maken met de hoge kwaliteits­normen en standaarde­n van Van Hool-voertuigen”, zegt CEO Filip Van Hool. “Het wordt zelfs een uitdaging omdat we zo snel mogelijk meer dan tweehonder­d openstaand­e vacatures moeten invullen. Dit nieuwe project, samen met het goed gevuld orderboek van de vestiging in Koningshoo­ikt, noopt er ons toe alle zeilen bij te zetten om zo snel mogelijk deze openstaand­e vacatures in te vullen.”

 ?? FOTO VAN HOOL ?? Van Hool in Koningshoo­ikt. Binnenkort ook in de Amerikaans­e staat Tennessee.
FOTO VAN HOOL Van Hool in Koningshoo­ikt. Binnenkort ook in de Amerikaans­e staat Tennessee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium