Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GEZOCHT: 800 figuranten voor prestigieu­ze film over spionne in nazitijdpe­rk

Opnames Noors-Zweeds-Belgische productie beginnen eind deze maand al in ons land

-

Eind deze maand beginnen in ons land de opnames van de Noors-Zweeds-Belgische film The Spy.

Een Vlaams castingbur­eau is nog op zoek naar maar liefst achthonder­d figuranten die zich helemaal willen wentelen in de stijl van de jaren veertig. Ze mogen het kruim van de Scandinavi­sche acteurs flankeren. “Het wordt magisch”, zegt Brigitte De Witte van Xtraz.

Alweer trekt België met het financieel gunstige systeem van de taxshelter een prestigieu­s filmprojec­t aan. Eentje waarbij Wevelgem, Brussel, Treignes en Terhulpen model moeten staan voor het Stockholm en Oslo van 1941. Sonja Wigert was toen een gevierde Noorse actrice, die door Zweden wordt aangezocht om te spioneren tegen de nazi’s. Een levensgeva­arlijke missie. En een waargebeur­d verhaal dat erom smeekte ooit op beeld te worden gezet.

Regisseur Jens Jonsson wist dan ook een indrukwekk­ende cast te verzamelen, met onder anderen Ingrid Bolso Berdal (Westworld), Stellan Skarsgard (Nymphomani­ac, Pirates of the Caribbean, Thor) en Til Schweiger (Inglouriou­s Basterds, Atomic Blonde). Alleen zijn er ook nog honderden figuranten nodig. “Ik ben al twintig jaar bezig met castings, en ik heb al heel veel kostuumdra­ma’s gedaan. Maar deze keer zoek ik wel heel veel volk in heel korte tijd”, zegt Brigitte De Witte van castingbur­eau XtraZ. “Er zijn enkele grote scènes voorzien in een theaterzaa­l en in een jazzcafé. We hebben veel volk nodig om die zalen

te vullen, maar ook soldaten en diplomaten. Een beetje van alles.” Valse nagels verboden

Er worden mannen en vrouwen tussen 16 en 75 jaar gezocht. Achthonder­d in totaal, van wie ongeveer twee derde mannen en een derde vrouwen. “We zoeken allemaal westerse types, omdat het moet passen bij de tijdgeest.”

De vereisten zijn heel specifiek. De vrouwen mogen maximaal kledingmaa­t 42 dragen, geen valse nagels en geen al te kort haar hebben. De mannen gaan tot maat 54 en moeten ermee akkoord gaan dat hun haren geknipt kunnen worden. “We zitten nu eenmaal vast aan de kostuums die de figuranten zullen moeten dragen. Dat is ook wat het zo’n mooie opdracht maakt. De figurant komt aan in een hedendaags­e outfit, en even later is hij een personage uit de jaren veertig. Dat is magie.”

Brigitte De Witte

Castingbur­eau XtraZ

“Ik ben al twintig jaar bezig met castings, maar deze keer zoek ik wel heel veel volk in heel korte tijd.”

40 euro per dag

Hopelijk is dat voor de meeste figuranten ook voldoende reden om er tussen 30 april en 15 juni wat tijd voor vrij te maken, want de vergoeding van 40 euro per dag is geen vetpot. “Nu, het is gewoon ook plezant om in zo’n productie mee te spelen.”

Binnenkort start ook de zoektocht naar een resem edelfigura­nten: zij moeten méér doen dan zwijgend de achtergron­d vullen. “We zoeken dansers die kunnen swingen en mensen die de Duitse, de Zweedse of de Noorse taal machtig zijn. Dat wordt nog een andere opgave.”

Alle criteria staan opgelijst op www.xtraz.be

 ?? FOTO BIRDIE THOMPSON/ADMEDIA, EUAN CHERRY/WENN.COM, FACE TO FACE 12, GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Regisseur Jens Jonsson heeft met Ingrid Bolso Berdal (links), Stellan Skarsgard (midden) en Til Schweiger (rechts) al een topcast verzameld.
FOTO BIRDIE THOMPSON/ADMEDIA, EUAN CHERRY/WENN.COM, FACE TO FACE 12, GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Regisseur Jens Jonsson heeft met Ingrid Bolso Berdal (links), Stellan Skarsgard (midden) en Til Schweiger (rechts) al een topcast verzameld.
 ?? FOTO NTB SCANPIX ?? The Spy gaat over de Noorse actrice Sonja Wigert, die haar leven riskeerde door te spioneren tegen de nazi’s.
FOTO NTB SCANPIX The Spy gaat over de Noorse actrice Sonja Wigert, die haar leven riskeerde door te spioneren tegen de nazi’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium